Žene bez PARdona obilježile Dan poduzetnica u PAR-u

 

Iako se Svjetski dan poduzetnica obillježava treći petak u svibnju, 2014. godine pokrenuta je inicijativa koja je posvetila jedan dan poduzetništvu žena i u Globalnom tjednu poduzetništva proglasivši ga Danom poduzetnica. Od tada je 19. studeni utvrđen kao dan kada će aktivnosti koje se provode tijekom cijele godine kulminirati proslavom uspjeha poduzetnica. Vođeni pozitivnim stavom i inspirativnim pričama o poduzetnicama nastao je događaj Žene bez PARdona.

Žene bez PARdona okupile su se u organizaciji Visoke poslovne škole PAR i Novog lista u četvrtak, 19. Studenog i time dale svoj obol Danu poduzetnica u Globalnom tjednu poduzetništva. Uz partnerstvo SEECELA, Kruga i BPW-a te pokroviteljstvo Ministarstva poduzetništva i obrta, Hrvatske gospodarske komore, Primorsko – goranske županije i Grada Rijeke, uspješne žene podijelile su svoje priče u PAR-u u centru Rijeke.

Dvije panel rasprave okupile su žene koje su svoju karijeru ostvarile na međunarodnoj razini i one koje su odabrale uspjeti u medijima, ali i prezentacije projekata koji promiču priče uspješnih žena. Program je okupio Vedranu Jelušić Kašić, direktoricu EBRD-a za Hrvatsku, Alidu Perkov, predsjednicu BPW Pula, Sofiju Šmitran, predsjednicu Kruga i direktoricu IND-EKO d.o.o.,  Lindu Poščić Borovac, direktoricu Crocon d.o.o., Anu Gruden, osnivačicu i glavnu urednicu časopisa “Zaposlena”, Sandru Mihelčić, vlasnicu Business Media Group, Svjetlanu Hribar, novinarku i urednicu, Novi list te Gordanu Nikolić, dekanicu Visoke poslovne škole PAR i Aneli Dragojević Mijatović, novinarku Novog lista.

Raspravivši o vlastitim iskustvima, uspjesima i posrtajima tijekom stvaranja karijera, panelistice su se usuglasile oko činjenice da je uspjeh pitanje stava, cilja i motivacije. Uz brojne inicijative, strategije i programe koje nude institucije i udruženja koja podržavaju razvoj poduzetništva, informacije su brzo dostupne i pomoć je nadohvat ruke. Ono što je potrebno jest posegnuti za resursima koji postoje i maksimalno ih iskoristiti za put ka samoostvarenju.

„Ne moramo sve biti poduzetnice,“ kazala je Sofija Šmitran u završnoj riječi panel rasprave, a misao nastavila Gordana Nikolić prezentacijom stipendija Za sljedeću generaciju poduzetnica utvrdivši kako je „poduzetništvo […] samo jedan od puteva prema uspjehu koji možemo odabrati. On nije univerzalan.

Pored programa stipendija, inicijativu za promicanje poduzetništva među ženama predstavila je i riječka poduzetnica Maja Tomažić Jakumatović. „My Happy Skirt inspirirana je prvenstveno  stvarnim  ženama poduzetnicama  za koje sam radila tijekom 16 godina i ženama čiji me rad i dalje inspirira i motivira u bilo kojem smislu, a to su uglavnom  Riječanke, poduzetnice koje stvaraju  i doprinose ovom gradu“ kazala je Maja Tomažić Jakumatović na Ženama bez PARdona. Prve ambasadorice „sretnog brhana“ su Riječanke Gordana Nikolić, Dunja Pavešić i Iva Ćulumović, a svaka vlasnica  suknje i prateća jedinstvena poruka upisuju se u knjigu My happy skirt.

SUDIONICI:

1. PANEL: “Svijet na dlanu”
Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku
Sofija Šmitran, predsjednica Kruga, direktorica IND-EKO d.o.o.
Linda Poščić Borovac, direktorica Crocon d.o.o.
Alida Perkov, predsjednica BPW Pula
MAJA TOMAŽIĆ JAKUMATOVIĆ:  PREZENTACIJA PROJEKTA „My Happy Skirt“
Doc.dr.sc. GORDANA NIKOLIĆ:
2. PANEL RASPRAVA “Uloga žena u medijima”
Sandra Mihelčić, vlasnica Business Media Group
Ana Gruden, osnivačica i glavna urednica časopisa “Zaposlena”
Svjetlana Hribar, novinarka i urednica, Novi list
Moderator/ica: Aneli Dragojević Mijatović, Novi list

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Komentari

komentara