by Doris Šestan

Znate li što je networking? Koje su Vaše networking vještine i znate li uopće njima upravljati? Odlasci na konferencije, sastanke, isto kao i večernja druženja mogu biti vrlo korisna u pronalasku novih poznanstva koja Vam mogu koristiti u poslovnom svijetu. Ukratko, networking je razvijanje poslovnih odnosa te širenje poznanstva u svrhu obostrane koristi.

 

Mnogi bi opisali ovu vrstu poslovnih odnosa i poznanstava kao traženje ”veze” za napredak, ili kao nadmetanje, pa čak i kao manipulaciju. No, poanta povezivanja s društvom je širenje informacija o sebi ili svom poslovanju, i  istovremeno otkrivanje onoga što nam drugi mogu ponuditi. U današnje vrijeme lakše je širiti informacije preko Interneta i društvenih mreža, ali je upitno koliko je to bolje i kvalitetnije. Ipak, lakše je obrisati e-mail nego otići sa sastanka, zar ne?

 

No, glavno pitanje koje se javlja kada govorimo o networkingu tiče se pitanja “kako?” Portal Women in Adria kaže da je za dobar i kvalitetan networking  potrebna priprema, puno istraživanja i znanja o društvenim mrežama, posebno ako putem društvenih mreža konkuriramo za posao.

 

Networkingom se služimo svi, a osobito studenti bili mi toga svijesni ili ne. U našem slučaju, networking se najčešće “događa” putem društevnih mreža, s ciljem lakšeg i jednostavnijeg pronalaska informacija ili samopromocije. Jedna od najpoznatijih društvenih mreža namjenjena komunikaciji poslodavaca i zaposlenih je LinkedIn.

Putem LinkedIna, studenti mogu na najbolji mogući način doći do neke poslovne prilike i posla na obostrano zadovoljstvo budućeg poslodavca i studenta. Dok je nekima takva komunikacija jednostavnija jer ne uključuje osobni kontakt, drugi je upravo zbog toga kritiziraju. Složit ćemo se svi da je online komunikacija mnogo jednostavnija, no – ruku na srce – nije uvijek i najučinkovitija. Stoga se pitamo kako pristupiti sugovorniku? Kako odabrati temu? A u konačnici, kako postići svoj cilj?

 

Ugledni britanski autor Bernard Marr u svom članku 7 Simple Tips to Grow your Social Network, otkrio je nekoliko zanimljivih – kako ih sam naziva – trikova! Naime, Marr sugerira, suprotno općem uvjerenju, kako je potrebno izbjegavati klasično čavrljanje, ali ipak biti otvoren ne bi li lakše pronašli zajednički interes sa sugovornikom. Razgovori o sportu, kućnim ljubimcima, mobitelima, odjeći i slično zvuče izlizano, ali vjerujte –pale! Barem tako kaže Marr, pritom naglašavajući kako je korisno i postavljati pitanja koja imaju jednostavan odgovor. U konačnici, ono što će uvijek upaliti, kako i sam autor kaže je pitati sugovornika za mišljenje, jer svi mi volimo biti nečije sveznalice. Uostalom, pričati samo o svojim ciljevima može nas odvesti na krivi put.

 

Još jedna bitna stvar za imati na umu je da kada nekome objašnjavamo svoje poslovne ciljeve u budućoj karijeri, moramo biti jasni i – jednostavni, inače bi razgovor mogao završiti tako da sugovornik ne shvati o čemu smo  pričali. Stoga, sljedeći put kada se nađete u takvoj situaciji pitajte svog sugovornika za njegove planove! Učinite svoju karijeru boljom, uspješnijom, promovirajte se (koliko god to ružno zvučalo), i stvarajte sami sebi nove mogućnosti- to će vas sigurno dovesti do vašeg cilja!

Komentari

komentara