Šesta po redu konferencija „Žene bez PARdona“ u organizaciji Visoke poslovne škole PAR održana je u Auli škole pod krovnom temom „Snaga žene“.

Inicijativa Women Entrepreneurship Day (WED) koja je pokrenuta 2014. godine posvetila je jedan dan poduzetništvu žena u Globalnom tjednu poduzetništva proglasivši ga Danom poduzetnica. Visoka poslovna škola PAR, na čelu s Gordanom Nikolić, hrvatskom WED ambasadoricom, podržava Dan poduzetnica organiziranjem događaja „Žene bez PARdona“ koji poziva na pozitivne promjene.

Ove je godine, Visoka poslovna škola PAR u suradnji s tvrtkom Deloitte Hrvatska konferencijom „Žene bez PARdona“ obilježila i Međunarodni tjedan svjesnosti o prijevarama. Riječ je o svjetski priznatom događaju koji pruža priliku stručnjacima za borbu protiv prijevara i zajednicama da se okupe kako bi vidjeli koliko dalekosežni učinci prijevare mogu biti i kako zajednički poboljšati naše okruženje.

U temu konferencije sudionike je uvela Helena Schmidt, partnerica u tvrtki Deloitte Hrvatska, predavanjem „Žene u poslovnom svijetu“, koja je naglasila kako uređene zemlje imaju manju korupciju i bolje ekonomske rezultate, a u takvim zemljama većinom su žene članice uprava.

Održana je i panel rasprava „Žene u borbi protiv korupcije“ koju je moderirala partnerica u tvrtki Deloitte Hrvatska, Vedrana Jelušić Kašić.

Jedna od sudionica panela, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković smatra: „Sankcija je ponekad najbolja prevencija, odnosno oštre bi sankcije za korupciju poslale poruku da se s korupcijom ne treba šaliti.“

Direktorica tvrtke Codupo d.o.o. Silvija Vig ističe da su znanstvena istraživanja pokazala kako su muškarci skloniji korupciji, no isto tako da je vrlo teško biti etičan u neetičnoj državi. Sutkinja Općinskog građanskog suda u Zagrebu Kolinda Kolar osvrnula se na negativnu percepciju sudstva u društvu te je istaknula da je neovisnost sudaca dužnost, a ne privilegija.

Ravnateljica Kulturnog centra braće Radić i bivša predstojnica Ureda kabineta sisačko-moslavačke županice Jasmina Jovev ispričala je svoje iskustvo prijave korupcije: „Zbog prijave korupcije suprug i ja ostali smo  bez posla, a osudila nas je i okolina, no sudjelovati u korupciji za mene nikada nije bila opcija. Dok je ovakva atmosfera i dok se smatra da ste prijavom korupcije izdali svojeg poslodavca ili sustav, neće biti zviždača. Također, postupci predugo traju i to ljude obeshrabruje.“

Načelnica Sektora za suzbijanje korupcije pri Ministarstvu pravosuđa RH Tamara Mišerda govorila je o novodonesenom Zakonu o zviždačima, a direktorica EBRD-a u Hrvatskoj Victoria Zinchuk istaknula je kako nažalost susreće primjere korupcije, no da svaki projekt za koji se sumnja da je koruptivan ne može dobiti financijsku potporu.  

I ove je godine zadatak intervjuiranja poznate poduzetnice preuzela urednica portala Stilueta Marija Mažar, dok se s druge strane našla uspješna riječka poduzetnica Vesna Pavletić koja je istaknula kako nema recepta za uspjeh, osim biti hrabar, fleksibilan i okretan.

Nagrada PARDonna dodijeljena je prim.Vlasti Brozičević, dr. med. koja ove godine obilježava trideset godina postojanja Termi Selce i njihovu neraskidivu vezu s prirodnim bogatstvima koje crikvenička rivijera nudi.

Fizičar prof. dr. sc. Davor Pavuna održao je predavanje o ulozi žene u društvu, odnosno o kognitivnoj ženi u doba inteligentnih robota, ističući kako žene uopće nisu svjesne koliko su dramatično podcijenjene u društvu.

Pokrovitelji konferencije „Žene bez PARdona“ su: PIK Rijeka, HGK – Županijska komora Rijeka, Očna optika Damir, Bar Bar, Densa hr, butik Lili, Bowling centar Rijeka, Biocrystal Technologies, World Traveler, Thai Mar – tradicionalna tajlandska masaža i Naturavita čajevi.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Komentari

komentara