by Serena Vanić

U današnjem stresnom i ubrzanom svijetu, teško je biti uspješan lider i menadžer, ali i pronaći radnike u koje imamo povjerenja i stvoriti dobre odnose. Kod vođenja posla, važno je zaposliti ljude kojima možemo vjerovati. Povjerenje je bitna karakteristika u poslovnom svijetu jer olakšava rješavanje problema, izgradnju odnosa i unaprjeđenja poslovanja.

Već od prvog intervjua, odnos prema potencijalnom radniku može biti nagrađujući, ali bitno je od prvog radnog dana odnos s radnicima i suradnicima temeljiti na povjerenju i poštivanju.

Svakodnevni život uzrokuje stres i nervozu koji nisu poslovno uzrokovani. Bitno je znati uspostaviti kontrolu nad privatnim aspektima života i ne dozvoliti da se manifestiraju u našem poslovnom okruženju. Stoga, kao poslodavci ne smijemo pokazivati taj stres pred zaposlenicima i postaviti sami sebi jasnu granicu. No o tome nekom drugom prilikom i u nekom drugom članku.

Jedan od naših zadatak je stvarati poticajno okruženje u kojem ćemo moći istaknuti kvalitete naših zaposlenika i povećati njihovu produktivnost. Kod izgradnje timova, taj posao se na neki način udvostručava, jer je potrebno raditi i na tome da se članovi tima međusobno povežu i stvore odnos poštovanja i povjerenja. To u mnogočemu ovisi i o poslodavcu.

Kod sastavljanja timova možemo stvoriti homogeni ili heterogeni tim. Svaki od njih nosi neke prednosti, pa će tako homogeni biti bolji i brži u obavljanju usko definiranih zadataka, dok će heterogeni efikasnije izvršavati zadatke opširnijeg tipa koja zahtijevaju znanja iz različitih područja. Pritom, moramo obratiti pozornost i na karakteristike budućih članova tima, odnosno, na njihove sklonosti rada u timu. Isto tako, poželjno je da te osobe budu otvorene, druželjubive, spremne poslušati tuđa mišljenja i ideje, dok kao nepoželjne osobine možemo navesti egocentričnost, ,autoritarnost i dominantnost.

U konačnici, potrebno je stvoriti atmosferu u kojoj će se svi osjećati ravnopravnima kako bi se smanjila mogućnost smetnji u komunikaciji i zajedničkom radu, te do smanjenja učinkovitosti i efikasnosti. Tim je sinergija u kojoj je suma veća od dijelova. Ako se vodi na odgovarajući način, timski rad maksimizira snage, te „izvlači“ ono najbolje iz svakog člana tima.

“Alone we can do so little; together we can do so much.”

– Helen Keller

Komentari

komentara