by Serena Vanić

Unatoč diskriminiranju i stereotipiziranju, žene su se kroz povijest uspjele dokazati sposobnima u različitim područjima. Profesorice, psihologinje, dizajnerice, nuklearne znanstvenice i mnoge druge zgazile su „metalnom štiklom“ stereotipe i teorije o tome da trebaju biti samo domaćice. Unatoč 21. stoljeću i životu u modernom društvu, i dalje se događa da prosječna žena barem jednom u životu postaje žrtvom diskriminacije na radnom mjestu temeljem spola, a bez obzira na razinu obrazovanja, znanja, i sposobnosti.

U razgovoru o diskriminaciji na radnom mjestu, čak je 7 od 10 žena doživjelo neku vrstu diskriminacije, 3 od 10 nisu mogle napredovati na radnom mjestu, a 4 od 10 ih je doživjelo neku vrstu seksualnog nasilja, temeljem diskriminacije.

visnjaljubiciccv

Na čelu neovisnog tijela za suzbijanje diskriminacije u području ravnopravnosti spolova nalazi se Višnja Ljubičić, dipl.iur. koju je na mjesto pravobraniteljice za ravnopravnost spolova imenovao Hrvatski sabor 28. listopada 2011. godine. Izvor: http://www.prs.hr/index.php/prs/pravobraniteljica

Ako ste i vi žrtva diskriminacije ili bilo kakvog oblika uznemiravanja u poslovnom okruženju, izgrede možete prijaviti tijelima navedenim na web portalu radnica.org, kao što je npr. Povjerenik/ca za zaštitu dostojanstva. Osim toga, Zakon o radu daje posebnu pozornost spolnom uznemiravanju te ga navodi kao oblik povrede dostojanstva. Pod povredom dostojanstva radnika ili radnice se smatra bilo kakav oblik spolne diskriminacije neovisno o tome kojeg ste spola. Nadalje, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova je tijelo zaduženo za promicanje i kontrolu učinkovitosti antidiskriminacijske zaštite u području jednakosti žena i muškaraca, a u krajnjem slučaju i Inspekcijski nadzor je vrsta zaštite dostupna onima koji se suočavaju s diskriminacijom na radnom mjestu.
Uz kontaktiranje navedenih tijela, možete se i obratiti sudu za pomoć odnosno pokrenuti antidiskriminacijski postupak kao krajnju mjeru. Ovaj postupak može pokrenuti i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova ili mu se naknadno pridružiti.
Nitko po Zakonu o radu ne smije biti diskriminiran, te se bilo kakva vrsta diskriminacije smatra kaznenim djelom. Ukoliko ste i Vi žrtva, nemojte dopuštati da se nad vama izvršava diskriminacija i poduzmite potrebne mjere kako se krug nasilja ne bi širio.

“Racism, xenophobia and unfair discrimination have spawned slavery, when human beings have bought and sold and owned and branded fellow human beings as if they were so many beasts of burden. “    -Desmond Tutu

 

Fotografija: <a href=’http://www.freepik.com/free-photo/glasses-in-the-workplace_847232.htm’>Designed by Freepik</a>

Komentari

komentara