Sofija Šmitran privatna je poduzetnica, vlasnica obiteljske tvrtke IND-EKO. Kroz prizmu “snage žene” ovako govori o svom poduzetničkom putu:

“Biti žena, biti poduzetnica, biti majka, biti supruga, biti prijateljica i još mnogo toga…

Treba puno volje, želje, upornosti i organiziranosti.

Sve je počelo davne 1986 god. kada smo krenuli u privatni posao, tek se devedesetih počelo govoriti o poduzetništvu. Do tada sam godinama radila u bankarstvu i imala odličnu plaću, ali želja za nečim novim i drugačijim je i supruga i mene odvela na svu sreću, uspješno, tamo gdje se danas nalazi cijela obitelj. Naravno, trebalo je mnogo truda, mnogo učenja i mnogo odricanja. Iz deviznog odjela banke gdje su mi osnovne alatke između ostalog bili jezici (govorim francuski, engleski, talijanski i pomalo njemački), prijeći na  ekologiju koja je tada bila u povojima, bilo je hrabro. Zatim knjigovodstvo, računovodstvo, financije i sve ostalo što tu pripada….. brdo zakona za koje do tada nisam ni znala da postoje…

Raditi nešto novo bilo je zaista uzbudljivo. Pohađala sam tečajeve iz knjigovodstva i računovodstva, po cijelom svijetu obilazila stručne sajmove i konferencije zajedno  sa suprugom i našim djelatnicima. Trebalo je učiti sve i o svemu.

Tada je to bila isključivo „muška djelatnost“ ali ja sam se izvrsno snalazila, nikada se nisam osjećala inferionije niti manje vrijednom bez obzira što sam se tada kretala isključivo u muškom poslovnom svijetu. Trebalo je mnogo raditi i mnogo učiti da bi se moglo biti na visini zadatka.

2010. i 2013. godine dobila sam nagradu Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG za menadžericu godine, 2013. i 2014. godine obnašala sam dužnost predsjednice riječkog ogranka KRUG-a, dok sam do 2018. godine bila predsjednica nacionalne udruge KRUG. Od 2014. do 2019. godine bila sam članica Upravnog odbora Svjetske organizacije poslovnih žena FCEM i izaslanica za zemlje jugoistočne Europe. Ove sam godine ponovno izabrana na istu funkciju na mandat od 5 godina.”

Komentari

komentara