by Doris Šestan

 

U našoj svakodnevici često se stvaraju razlike između žena i muškaraca, koliko u privatnom toliko i u poslovnom svijetu. Naime, djecu se od rođenja uči kroz igru i edukaciju kojim bi poslovima i karijerama trebali težiti, a nije rijetkost da to ovisi i o spolu. Rekla bih da su to razlike na koje možemo utjecati i koje možemo čak i promijeniti. No, one koje se ne mijenjaju tako lako, ako uopće, su one uzrokovane kulturološkim faktorima. Ipak, one se s druge strane mogu naučiti(poštovati). Primjerice, na Bliskom istoku vrijeme nije novac te se prilikom poslovnih razgovora ne treba žuriti. Interesantno je i kako se Amerikanci u Aziji često znaju pronaći u nevoljama iz razloga što se u Aziji o poslu ne priča tako izravno, već polako, korak po korak.

Kroz povijest možemo vidjeti kako broj zaposlenih žena raste. Od 1851. do 1951. godine postotak žena u ukupnoj radnoj snazi bio je upola manji od muškaraca, nakon čega on intenzivno raste, ponajviše u području medicine, prava i financija. Žene su često odbijane na razgovorima za posao zato što su prekvalificirane ili imaju previše iskustva za određeno radno mjesto. Sve kreće od oglašavanja slobodnih radnih mjesta jer poslodavci pri izboru kandidata za tražena radna mjesta daju prednost muškarcima, iako je Zakonom o ravnopravnosti spolova (članak 13.) takvo što zabranjeno.

Žene se često smatraju diskriminiranima, iako se ispostavlja kako posjeduju mnoge kvalitetne vještine. Naime, žene pokazuju odlične rezultate u komunikaciji te se lako brinu za održavanje harmoničnih odnosa unutar tima, za razliku od muškaraca koji teže upravljaju odnosima i ponekad imaju problema s predajom ovlasti zaposlenicima. No, čak i kada se ene probiju u poslovnom svijetu, dogodi se da je taj proboj samo prividan, odnosno da joj je put prepriječio glass ceiling ili stakleni strop. Stakleni strop najbolje objašnjava mr. sc. Andreja Marcetić u svome članku Žene u poslovnom svijetu i stakleni strop. Naime uz stakleni strop kojeg prvi spominje ugledni list Wall Street Journal kako bi opisao prepreke s kojima se suočavaju žene u napredovanju i koje ih sprječavaju da dosegnu vrh korporacijske hijerarhije, A.Marcetić još spominje i termin ljepljivog poda (sticky floor) koji kao da žene drži priljubljenima na nižim hijerarhijskim razinama i ne dopušta im izdizanje.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje s početka studenog 2007. Žene koje su većinske ili jedine vlasnice tvrtki u Hrvatskoj zapošljavaju preko 100.-000 ljudi. Ipak, žene u Hrvatskoj zarađuju otprilike 15% manje nego njihovi muški kolege na istom radnom mjestu.Stvarna ravnopravnost mogla bi se postići ukoliko bi žene i muškarci dijelili pozicije na tzv. mjestima moći i odlučivanja.

Komentari

komentara