Prije nego što žena krene u osvajanje još jednog uspješnog poslovnog dana, svoje jutro započinje šalicom toplog eliksira života znanog kao kava. Dobra šalica kave ujutro je vjetar u leđa i poslije nje kao da sve postaje lakše i barem malo ružičastije. S druge strane opaki konkurent kavi za kojim poseže sve više žena je upravo čaj, zdravi životni stil već neko vrijeme živi svoje najbolje dane tako da bilo da je radi trenda ili je odabran iz pravih razloga čaj se sve češće može naći u jutarnjem ritualima uspješnih žena.

Kava ili čaj, kofein ili tein, odabir nije ni malo lak, ali što god odaberemo nećemo pogriješiti.

Arabesca ili Robusta dvije su najpoznatije vrste kave od kojih sve počinje, koja je bolja i ima bolje učinke sada ne možemo znati, no prije nego što krenemo u nabrajanje, zanimljiva je činjenica da se kava danas u svijetu uživa na više od 70 načina, a još u prošlosti je postala glavno piće Honore de Balzaca koji je pio više od 30 šalica dnevno smatrajući da to potiče njegovi moć pisanja, a Johann Sebastian Bach baš njoj posvetio je kantatu.

Sada možemo prijeći na stvar, koje su bitne zanimljivosti vezane za kavu i što je u njoj tako privlačno otkrit ćemo vam u nastavku

 1. Kava je piće koje aktivira najveću antioksidativnu aktivnost.
  Od aktivnih tvari, značajno mjesto zauzimaju kofein, klorogenska i ferulinska kiselina.
 2. Još u doba prije nego što su znanstvenici otkrili kofein, ljudi su zapazili da neki sastojak kave, čaja i kakaa poboljšava koncentraciju i drži ih dulje budnima.
 3. Već smo ustanovili i slažemo se oko toga da nas sam miris kave razbuđujei čini sretnima. Tako se nekoliko dosjetljivih pojedinaca odlučilo kavu iskoristiti i kao osvježivač zraka.
 4. Poznato nam je da svaki dan trebamo unijeti određenu količinu vode u svoj organizam, ali jeste li znali da se kava konzumira više od vode? Za računicu se uzima da od svaka tri čovjeka, dva piju kavu.
 5. Najveći potrošači kave, oni koji popiju koju šalicu više, su narodi nordijskih zemalja, gdje 94% stanovništva konzumira kavu. Finska je prva zemlja u svijetu na listi prosječne potrošnje kave po glavi stanovnika koja iznosi 12 kg.

Čaj je sve češći odabir kod  žena ali i muškaraca kada je u pitanju jutarnji odabir napitka.

Tein je u nekoliko slučajeva proglašen zdravijim od kofeina, i njegova mogućnost razbuđivanja je statistički pobijedila kav .

Puno je vrsta čaja koji se danas konzumiraju , izdvojiti ćemo samo neke koji se već godina koriste i u svrhu jutarnjih rituala ali i u svrhu zdravlja:

 1. Kadulja djeluje protuupalno i preporučuje se kod prehlade. Pročišćava dišne organe, liječi upaljeno grlo i osvježava dah.
 2. Kamilica i lipa imaju smirujuće djelovanje te pomažu protiv stresa. Prije “liječenja” biljnim čajevima najbolje se posavjetovati s liječnikom.
 3. Čaj od mente djeluje umirujuće i jača živce te liječi nadraženost želuca i sve probavne tegobe, uključujući nadutost.
 4. Čaj od koprive pomaže kod kožnih bolesti i akni te snižava šećer u krvi pa se preporučuje onima koji ga imaju previše.
 5. Kamilica opušta, smiruje grčeve, pomaže protiv osipa. Stavlja se kao oblog na upaljene ili osjetljive oči.
 6. Lipin čaj potiče znojenje pa se preporučuje kod povišene temperature, gripe i prehlade te se koristi kod upale grla i za ublažavanje kašlja.

Individualnost se cijeni u svakom životnom segmentu, pa tako i onom u koji ulazi jutarnje pravilo ispijanje kave. Nekome smješno gubljenje vremena a s druge strane nekome cijeli dan ovisi o tih 10-15 minuta mira prije početka jurnjave. Što god odabrali, kavu ili čaj nećete pogriješiti, s dobrim i kvalitetnim izborom i pravom pripremom moći ćete uživati u svojim trenucima mira.

Izvor: PAR

 

Komentari

komentara