2014. godine pokrenuta je inicijativa Women Entrepreneurship Day (WED) koja je posvetila jedan dan poduzetništvu žena u Globalnom tjednu poduzetništva proglasivši ga Danom poduzetnica. Naime, Globalni tjedan poduzetništva inspirira ljude kroz lokalne, nacionalne i globalne aktivnosti osmišljene kako bi im pomogli istražiti svoj poduzetnički potencijal. Od tada je 19. studeni utvrđen kao dan kada će aktivnosti koje se provode tijekom cijele godine kulminirati proslavom uspjeha poduzetnica. Vođeni pozitivnim stavom i inspirativnim pričama o poduzetnicama te iste godine nastao je događaj „Žene bez PARdona“, kao dio globalne inicijative međunarodnog umrežavanja poduzetnica koji poziva na pozitivne promjene i participaciju na čelu s Gordanom Nikolić, hrvatskom WED ambasadoricom.

Misija WEDA je „to empower, celebrate & support women in business to alleviate poverty!“, a to i činimo „Ženama bez PARdona“ – jačamo, slavimo i podržavamo poduzetništvo žena! – istaknula je dekanica Gordana Nikolić u svom uvodnom govoru na spomenutom događanju koji je održan u Visokoj poslovnoj školi PAR u petak, 16. studenoga 2018. godine.

Ove godine u središte zanimanja stavljene su žene kao pokretači obiteljskog poslovanja što je ujedno i bio najvažniji predmet analize panel diskusije koju je vodila dekanica Nikolić. Gošće su bile Maja Buconjić Barišić, direktorica tvrtke Detmers kontejner, potom mr. sc. Iva Brozičević Dragičević zamjenica ravnatelja Termi Selce, ali i klinički psiholog i voditeljica posebnih programa u toj ustanovi te Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Odjelu financijskog savjetovanja tvrtke Deloitte. Skup su pozdravili Melita Raukar, pročelnica Upravnog odjela za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije te Manpreet Dhillon, utemeljiteljica VEZA Communityja iz Kanade. Set pitanja koje je postavila doc. dr. sc. Nikolić bio je usmjeren na njihova iskustva u poslovanju koja su proizašla kroz odrastanje unutar same tvrtke, ali i u onoj situaciji kad su one bile pokretači poslovanja ili razvoja poslovanja u novom smjeru.

U razgovoru „jedan na jedan“, također unutar tematike žena kao pokretača uspješnih tvrtki, gost je bila Josipa Maslać – Petričević, vlasnica i direktorica zagrebačke tekstilne tvrtke Naftalina. S njom je razgovarala Marija Mažar, poduzetnica i osnivačica portala Stilueta. Nastup Maslać – Petričević, koja je prošla uistinu brojne padove i uspone kako u poslovanju tako i u privatnom životu, prisutne je nasmijao, rasplakao i oduševio.

Kako sami stvoriti radno mjesto o kojem ste cijeli život sanjali, napraviti životni zaokret i unatoč svim izazovima postati junakinja svoje životne priče u samo godinu dana, prisutnima je ispričala Tanja Džido, osnivačica portala i digitalne agencije Shhhefica te autorica knjige “Budi Shhhefica svog života”.

Od ove godine PAR je uveo i nagradu za ženu godine simbolički nazvanu PARDonna! Nagrada će postati tradicionalnom, a svake će se godine dodijeliti ženi koja je u tekućoj godini ostavila značajan trag svojim djelovanjem.

Ove godine dvojbi nije bilo: prema ocjenama stručne komisije PAR-a, žena godine je Iva Olivari, team managerica hrvatske nogometne reprezentacije. Na svečanosti se na žalost nije mogla pojaviti, ali joj je nagrada uručena prije samog događanja.

Također, dodijelila se je i Stipendija za sljedeću generaciju poduzetnica. PAR i PARtneri omogućili su Sabini Gluhajić tri godine besplatnog studiranja na Visokoj poslovnoj školi PAR odnosno cijeli preddiplomski studij Poslovnog upravljanja. Cilj ovog društveno odgovornog projekta je potaknuti žene na participaciju i pružiti im znanje u skladu sa zahtjevima tržišta rada i poslovnog okruženja.

Zaključne misli panelistica su: Sanjajte. Radite. Imajte vjere. Budite zahvalne. Okružite se sebi sličnima. Budite spremne i na neuspjehe.

Ali prije svega… usudite se, krenite.

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Komentari

komentara