Dijana Ćuzela je mlada riječka poduzetnica koja je srednjoškolsku poslovnu ideju pretvorila u uspješnu tvrtku. „CLEOPATRA“ je poznati brend šećernih pasti za depilaciju koji se širi europskim zemljama: Mađarska, Austrija, Švicarska te Italija, nakon što se uspješno plasirala u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Sloveniji…

Više o Dijaninim poslovnim planovima i privatnom životu saznajte u nastavku …

  1. Budući da ste već s 20 godina krenuli u svijet businessa, jesu li se očekivanja koja ste tada imali ispunila ili je poduzetništvo ispalo drugačije od zamišljenog?

Kad sam s 20 godina pokrenula proizvodnju depilacijskih proizvoda, mislila sam da je poduzetništvo puno lakše nego što se ispostavilo. Tada nisam znala koji me sve izazovi čekaju. Danas, 5 godina kasnije, gledajući iz malo iskusnije perspektive, na svoj poduzetnički put gledam kao na ubrzani praktični „tečaj“ prava, ekonomije, financija, poreznih propisa, marketinga… Kako tada, tako i sada, i dalje se trudim uspjehe i padove ne doživaljvati preozbiljno, već sve gledam kroz prizmu „igre“. Postoji jedna izvrsna izreka koja kaže – cilj je postati čovjek, a sreća je ostati dijete.

 

  1. Jeste li krenuli u poduzetništvo iz financijske potrebe ili nekog drugog razloga?

U poduzetništvo sam krenula sasvim slučajno. Jednostavno sam htjela ženama koje su imale osjetljivu kožu poput mene ponuditi zdravu i ljekovitu metodu depilacije i to mi je bio primarni cilj, međutim s 20 godina nisam ni mogla zamisliti da će se stvari tako brzo početi odvijati. Kako je reakcija na pastu bila i više nego pozitivna, moj entuzijazam je rastao i planovi su se povećali, a da sam ostvarila sve svoje ciljeve, to bi značilo da ih nisam dovoljno visoko postavila.

  1. Koje je Vaše mišljenje o ženama u poduzetništvu? Jesu li poduzetnice u Vašoj branši prihvaćene i ravnopravne?

Mislim da su žene inače stvrstavane u „inferiorniji kalup“ naspram muškaraca, pa i po pitanju poduzetništva, a još ako su mlađe, onda je potrebno puno više dokazivanja da bi postale „ravnopravne“. Smatram da je muškarcima, barem u našem društvu, teško prihvatiti ženu za šeficu, pa se žene poduzetnice moraju dokazivati ne samo van firme, već i unutar vlastite firme kako bi zadobile poštovanje.

  1. Smatrate li da svaka žena može biti poduzetnica? Zašto?

Mislim da svaka žena može biti poduzetnica. Pa žene su već poduzetnice u obitelji: organiziraju, odlučuju, rade, uzdržavaju obitelj, da ne spominjem da su intuitivnije od muškaraca. Te vještine samo trebaju primijeniti i u poduzetništvu. Žene pogrešno smatraju da bi obitelj bila zakinuta ako se upuste u poduzetničke vode, pa žene su rođene kao „menadžeri obitelji“. Upravo ih je skrb za obitelj natjerala da budu organiziranije od muškaraca, a to je bitna kvaliteta u poduzetništvu.

 

  1. Mislite li da će najavljeni izlazak iz krize utjecati na rast poduzetništva zena? Zašto?

Ova kriza ima i pozitivne strane. Žene su postale odlučnije i hrabrije jer nemaju drugog izbora, pogotovo ako su muški članovi obitelji ostali bez posla. Počinje rast poduzetništva žena. Drago mi je da je za predsjednicu HUP-a izabrana žena gđa. Gordana Deranja. Već se pokrenula lavina pritisaka na politiku da stvara uvjete za poslovanje i investicije.

  1. Koji alat|aplikacija|web stranica|knjiga|nesto drugo Vam pomaze u svakodnevnoj organizaciji?

I prije nego sam započela s ozbiljnim pokretanjem proizvodnje i širenja na tržišta EU čitala sam knjige raznih uspješnih poduzetnika, a najviše su me motivirale knjige Roberta Kiyosakija. Najmudrije bi bilo učiti iz iskustva drugih poduzetnika, a najbolnije iz vlastitog iskustva. Sada se susrećem s mnogim problemima koji se ne mogu predvidjeti u knjigama. Griješim, ali učim iz pogrešaka i najbitnije je da stojim iza svojih odluka jer mi kasnije nitko neće biti kriv za pogrešnu odluku, već ja sama.

  1. Jesmo li uspješni zato sto smo sretni ili smo sretni jer smo uspješni? Koja je, po Vama, poveznica između uspjeha i sreće?

Mislim da smo uspješni zato što smo sretni, tj. uspjeh na svakom planu – i poslovnom i ljubavnom ostvaruju pozitivni i sretni ljudi. Kronično nezadovoljnu i nesretnu osobu niti uspješan posao neće učiniti sretnom osobom. Uspjeh i sreća zajedno čine savršen par, jer pozitivni ljudi i naoko „mali uspjeh“ učine nevjerojatno velikim.

  1. Većina žena još uvijek čuva ambicije između četiri zida. Što poručujete tim ženama?

Najbitnije je da radite ono što vam stvara zadovoljstvo. Ako vas čuvanje ambicija između četiri zida čine nesretnima i nezadovoljnima, učinite nešto da to promijenite. Ako osjećate da ste predodređene za „veće stvari“ skupite hrabrost i odvažite se na poduzetnički pothvat. Strah je samo u vašim glavama. Ako i pogriješite u prosudbi, pa nije to smak svijeta, sigurno ste naučili nešto iz tog iskustva i u konačnici postali bolja osoba.

Komentari

komentara