Koje su Vaše networking vještine i znate li uopće njima upravljati? Odlasci na konferencije, sastanke, isto kao i večernja druženja mogu biti vrlo korisna u pronalasku novih poznanstva koja Vam mogu koristiti u poslovnom svijetu.

Ukratko, networking je razvijanje poslovnih odnosa te širenje poznanstva u svrhu obostrane koristi. Mnogi bi opisali ovu vrstu poslovnih odnosa i poznanstava kao traženje ”veze” za napredak, ili kao nadmetanje, pa čak i kao manipulaciju. No, svrha ovakvog povezivanja s društvom, odnosno s osobama s kojima dijelite interese, je širenje informacija o sebi ili svom poslovanju i otkrivanje onoga što nam drugi mogu ponuditi. U današnje vrijeme lakše je širiti informacije putem Interneta i društvenih mreža, ali je upitno koliko je to bolje i kvalitetnije. Ipak, lakše je obrisati e-mail nego otići sa sastanka, zar ne? Kako piše portal Women in Adria, za dobar i kvalitetan networking potrebna je priprema, puno istraživanja i znanja o društvenim mrežama, a posebno ako putem društvenih mreža konkuriramo za posao.

Networkingom se služimo svi, posebice studenti i to najviše preko društvenih mreža, ne bi li lakše i jednostavnije došli do potrebnih informacija ili promovirali sebe. Jedna od najpoznatijih društvenih mreža namijenjena komunikaciji poslodavaca i zaposlenih je LinkedIn. Studenti preko ove društvene mreže mogu na najbolji mogući način doći do neke poslovne prilike, internshipa, međunarodnog programa ili sljedeće destinacije za svoj Erasmus boravak na nekom europskom fakultetu.

Ipak, ono što nas svih zanima je, kako pristupiti sugovorniku? Kako odabrati temu? A u konačnici, kako postići svoj cilj? Ugledni britanski autor Bernard Marr u svom članku 7 Simple Tips to Grow your Social Network, otkrio je nekoliko zanimljivih – kako ih sam naziva – trikova! Naime, Marr sugerira, suprotno općem uvjerenju, kako je potrebno izbjegavati klasično čavrljanje, ali ipak biti otvoren ne bi li lakše pronašli zajednički interes sa sugovornikom. Razgovori o sportu, kućnim ljubimcima, mobitelima, odjeći i slično zvuče izlizano, ali vjerujte –pali! Barem tako kaže Marr, pritom naglašavajući kako je korisno i postavljati pitanja koja imaju jednostavan odgovor. U konačnici, ono što će uvijek upaliti, kako i sam autor kaže, je pitati sugovornika za mišljenje, jer svi mi volimo biti nečije sveznalice. Uostalom, pričati samo o svojim ciljevima može nas odvesti na krivi put. Još jedna bitna stvar za imati na umu je da kada nekome objašnjavamo svoje poslovne ciljeve u budućoj karijeri, moramo biti-jasni i jednostavni, inače bi mogli završiti razgovor a da sugovornik ne shvaća o čemu ste pričali. Ili još bolje – možda da pitamo njega koji su njegovi planovi?

Učinite svoju karijeru boljom, uspješnijom, promovirajte se (koliko god to ružno zvučalo), i stvarajte sami sebi nove mogućnosti – to vas vodi na vrh!

 

 

Za portal uspjesnezene.com: Doris Šestan

 

Komentari

komentara