U doba kada moderna tehnologija dozvoljava da umom upravljamo robotima i kada najavljujemo skoro putovanje na drugi planet, dogodilo se i to da Amerika po prvi put ima predsjedničku kandidatkiNJU. NJU su Amerikanci dobili u 21. stoljeću, čak 240 godina nakon Američke deklaracije o neovisnosti, i nešto manje od 100 godina od kada su žene dobile glasačka prava.

S druge strane, na čelu naše države nalazi se žena, prva predsjednica u povijesti Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović. Ona je jedna od samo 9 predsjednica , uz koje moramo spomenuti i 11 premijerki koje se nalaze na čelu svojih država. Kada smo već kod brojki, vrijedi naglasiti i broj 19, odnosno broj žena koje će sjediti u novom sazivu hrvatskog parlamenta. Položaj žena na političkoj sceni čini se gorim od onoga u businessu.

Sukob normativnog i realnog

Prema Izvješću o radu pravobraniteljice za 2011. godinu, oko 35% žena nalazi se na rukovodećim pozicijama u top 500 hrvatskih poduzeća, no uglavnom se radi o nižim rukovodećim pozicijama. Također, udio članica uprava je 19%, dok je na čelu uprava udio žena tek 9%. Situacija se nije promijenila niti u prošloj godini, prema podacima EBRD-a koji ukazuju na to da je udio žena u nadzornim odborima tek 19% (u 1000 najvećih trgovačkih društava).

Unatoč tomu što su visokoobrazovane žene brojem premašile visokoobrazovane muškarce, u businessu je njihova zastupljenost izrazito niska, a što je uistinu poražavajuće – ono spada na niže razine managementa. Uz navedeno, problemi potplaćenosti, sporog napredovanja i podzastupljenosti na upravljačkim pozicijama uzrokuju neravnopravnost na tržištu rada, ali i nezadovoljstvo.

Uvođenje kvota je svojevremeno izazivalo veliku pozornost javnosti podijelivši je na one koji su ih svesrdno podržavali i one koji su se zgražavali nad samim spominjanjem. Iako argumenata imaju i jedni i drugi, jedan od najčešćih koji ističu pobornici je taj da su istraživanja dokazala kako su poduzeća s rodno uravnoteženim rukovodstvenim tijelima uspješnija. Stoga, sugestije za osiguravanje rodne jednakosti sadržan je u EU Direktivi o poboljšanju rodne ravnoteže, čija implementacija se očekuje do 2020 u svim zemljama članicama uključujući i Hrvatsku.

Igre kvota

Hrvatska je uvela zakonske odredbe o načelu ravnopravnosti spolova, odnosno kvote od najmanje 40 posto za tzv. podzastupljeni spol na izbornim listama, no koje većina stranaka od dana njihova donošenja nije ispoštovala, ali nije bila niti kažnjena iako je novčana kazna zakonom propisana.

Prema informacijama iz Vladinih Preporuka za povećanje političke participacije žena, u Hrvatskoj tek 8% žena sudjeluje u predstavničkim tijelima općina, 15% u županijama i gradovima, a samo 5% njih su načelnice ili gradonačelnice. Na posljednjim izborima, udio žena na listama je bio 39,74%, a na samo njih 14,7% žene su bile na prvom mjestu. Posljedica navedenog je to da će deveti saziv sabora imati najmanji udio zastupnica od 1995. godine – njih 19 s početka priče. Ne moramo ni napomenuti kako je to daleko ispod prosjeka Europske unije.
O svemu navedenom, ali i više raspravljat će stručnjaci, političarke i poduzetnice na tradicionalnom riječkom događaju Žene bez PARdona.

U organizaciji Visoke poslovne škole PAR, na čelu s dekanicom doc. dr.sc Gordanom Nikolić, i ove će godine Rijeka biti dijelom Svjetskog dana poduzetnica u Globalnom tjednu poduzetništva. U bogatom programu čiji je cilj jačanje poduzetničke kulture među mladima, osobito ženama, Riječani će moći sudjelovati 14. studenog 2016. godine. Program će uskoro biti objavljen, a novosti pratite ovdje.

SUDIONICI

Otvaranje:
doc. dr.sc. Gordana Nikolić, Visoka poslovna škola PAR
Sofija Šmitran, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug
Doris Sošić, u ime dr.sc. Alide Perkov, predsjednice BPW – Prvi hrvatski klub Pula
PANEL RASPRAVA: OKRUGLI STOL “Žene u politici i businessu”   
Vedran Kružić,bivši pomoćnik ministra MINGO 2012 -2016
Dorotea Pešić-Bukovac, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke
Gordana Sobol, bivša saborska zastupnica i nekadašnja Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova(SDP)
Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica u Hrvatskom Saboru
One2one intervju:
Irena Orlović, poduzetnica (Izdavačka kuća Harfa), dobitnica nagrade za Poduzetnicu godine 2016 u kategoriji socijalnog poduzetništva
Marija Mažar, poduzetnica (agencija Alura za PR i organizaciju događanja), portal Stilueta
INFLUENCER:
Ingrid Divković, samostalna književnica i blogerica

Komentari

komentara