Visoka poslovna škola PAR i Novi list zajedničkim snagama organiziraju događaj kojim će obilježiti Svjetski dan poduzetništva žena 19. studenog 2015. Događaj, nastao kao odgovor na globalnu inicijativu međunarodnog umrežavanja poduzetnica, su podržali SEECEL, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug i BPW – Pula, dajući mu na značenju kao događaju koji poziva na pozitivne promjene i participaciju.

Broj visokoobrazovanih žena je unatrag nekoliko godina premašio broj visokoobrazovanih muškaraca. Unatoč tomu, žene su i dalje podzastupljene na upravljačkim funkcijama ili u vlasničkim strukturama te je broj poduzetnica daleko manji od broja poduzetnika, kako u Hrvatskoj tako i u Europi. Strategije, aktivnosti, alati i prijedlozi nadležnih institucija nalažu kako je potrebno sustavno i koordinirano provoditi aktivnosti i mjere za uravnotežen, ali pravedan odnos svih osoba na tržištu rada i društvu općenito. Pritom, kao najbolji alat za širenje svijesti o društvenim pitanjima, ali i za motiviranje žena na participaciju u poslovnom svijetu i jačanje na tržištu rada, možemo se poslužiti pozitivnim primjerima uspješnih žena koje vladaju svojom karijerom u raznim područjima gospodarstva.

Jedan takav događaj je Žene bez PARdona koji organiziraju Visoka poslovna škola PAR i Novi list povodom Svjetskog dana poduzetništva žena.  Ova globalna inicijativa poznatija u svojoj engleskoj inačici kao WED, nastala je u sklopu Globalnog tjedna poduzetništva 2014. godine u SAD-u, a prihvatile su je mnogobrojne zemlje diljem svijeta, među kojima i Hrvatska. Iako se Svjetski dan poduzetnica obilježava trećeg petka u svibnju u većini Europe, WED je povezao poduzetnice diljem svijeta te stvorio snažnu globalnu mrežu za promicanje poduzetništva žena. Na dvostruko obilježavanje „dana poduzetnica“ osvrnula se Gordana Nikolić, dobitnica nagrade za poduzetnicu godine i WED ambasadorica za Hrvatsku:

  • Visoka poslovna škola PAR je već dvije godine za redom partner broj 1 u promicanju GEW inicijative za Hrvatsku. Kada je prošle godine navedena inicijativa posvetila 19. studeni poduzetništvu žena, odlučili smo ga obilježiti događajem koji smo nazvali Žene bez PARdona, a ja sam dobila čast postati ambasadorica te inicijative za Hrvatsku. Kako je WED inicijativa rasla, globalna mreža poduzetnica unutar nje je ojačala te je 19. studeni proglašen Globalnim danom poduzetništva žena, što znači da je Hrvatska dobila priliku još jedan dan u godini posvetiti tom vrijednom cilju. Mi smo pak odlučili taj dan posvetiti promicanju pozitivnih primjera poduzetništva žena i jako mi je drago što je i Novi list prepoznao tu inicijativu kao najjači medij naše regije.

Novi list i Visoka poslovna škola PAR zajedničkim snagama organiziraju ovogodišnje izdanje „Žena bez PARdona“ koje će se održati 19. studenog s početkom u 15 sati u Visokoj poslovnoj školi PAR. Ovogodišnje gošće, odnosno žene bez PARdona će podijeliti svoje poslovno i životno iskustvo na čak dva panela, od kojih će se jedan baviti međunarodnim karijerama,  iskustvom i poslovanjem pod nazivom „Svijet na dlanu“ i ugostiti Vedranu Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a u Hrvatskoj, Vesnu Pritchard, generalu menadžericu Globtour Eventa i Alidu Perkov, predsjednicu BPW Pula, dok će onaj naziva „Uloga medija u životu žena“ ugostiti Tončicu Čeljusku, novinarku HRT-a, Anu Gruden, osnivačicu i glavnu urednicu časopisa Zaposlena i svjetlana Hribar iz Novog lista, odnosno žene koje su odabrale karijeru u različitim medijima.

SUDIONICI:

1. PANEL RASPRAVA: “Svijet na dlanu”
Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku
Sofija Šmitran, predsjednica Kruga, direktorica IND-EKO d.o.o.
Linda Poščić Borovac, direktorica Crocon d.o.o.
Alida Perkov, predsjednica BPW Pula
MAJA TOMAŽIĆ JAKUMATOVIĆ:  PREZENTACIJA PROJEKTA „My Happy Skirt“
Doc.dr.sc. GORDANA NIKOLIĆ:
2. PANEL RASPRAVA “Uloga žena u medijima”
Sandra Mihelčić, vlasnica Business Media Group
Ana Gruden, osnivačica i glavna urednica časopisa “Zaposlena”
Svjetlana Hribar, novinarka i urednica, Novi list
Moderator/ica: Aneli Dragojević Mijatović, Novi list

Komentari

komentara