Maja Tomažić Jakumatović, ekonomistica, modna dizajnerica i poduzetnica, idejna je začetnica projekta My Happy Skirt. Osim što kreira suknje koje odražavaju karakter i „poduzetnički stil“ uspješnih poduzetnica, ona je majka, supruga, te vlasnica i direktorica firme Albonakommerce, poznatije po trgovini tkanina Tekstila.

Za početak, recite nam što je to My Happy Skirt?

MyHappySkirt čine proizvodi- unikatne suknje s broševima koji nose jedinstvene poruke za svoje vlasnice, ali to je I koncept koji želi objediniti priče žena poduzetnica I proširiti dobru energiju kroz njihove nastupe u privatnom I javnom životu…Suknje su izrađene u 3 osnovne linije-poslovna, romantična I ekstra…šivane u malim količinama, unikatne dorade I niti jedna nije ista. To su suknje koje usrećuju jer ste u njima zgodna, uspješna  i posebna…

Odakle inspiracija za projekt My Happy Skirt?

Inspiracija za suknje dolazi još iz mog djetinjstva kada mi je nona plela I šivala suknje za moje recitatorske nastupe s Malim čakavcima , a kasnije je suknja postala nezaobilazni odjevni predmet za izlaske, za poslovne sastanke I neformalna druženja… upravo stoga što se lako kombinira I uz minimalnu promjenu može poslužiti u raznim prigodama … iako su kroz povijest žene u hlačama na neki način izražavale svoj bunt I želju za jačom afirmacijom,a hlače su često puta I praktičnije,  suknja je bila I ostala metafora žene, majke i poduzetnice I smatram da svaka žena mora biti ponosna na svoju suknju I ulogu koju nosi…

U kojoj je fazi projekt My Happy Skirt i koji su planovi za bližu budućnost?

Svakoga dana primamo nove narudžbe za MyHappySkirt, tako de se suknje konstantno izrađuju… Trenutno radimo na dizajnu pakiranja I dodatnim elementima koji idu uz MyHappySkirt. U pripremi su suknje koje će promovirati Primorsko- goransku županiju i Rijeku kroz arhitetektonske motive i motive flore i faune, te broševi koji će ih pratiti, a bit će aplikacijom povezani s korisnim portalima.

Priče ambasadorica MyHappySkirt želimo objediniti u jednu brošuricu I predstaviti je u srednjim školama I na fakultetima kao motivaciju mladim ljudima da jedino ulaskom u poduzetništvo mogu stvarati promjene, tj. mijenjati svijet.

Što je s muškarcima? Hoće li i oni imati svoje mjesto u ovoj sretnoj priči?

Još mi je davno profesor  Marijan Vejvoda govorio kako je iznimno važna u muškom odijevanju –suknja!

Sva istraživanja pokazuju koliko je suknja zdrava…Bez obzira na to, muška suknja je prisutna  u mnogim narodima, kulturama i subkulturama, pa je  stoga jedna linija posvećena i muškarcima. U Hrvatskoj vjerujem da će svoju mušku suknju pronaći poneki rokeri I oni skloniji alternativnijem načinu života…, ipak, tu ćemo se prvenstveno orjentirati na strana tržišta, a potencijal vidim i  prema turistima koji budu dolazili u Rijeku.

Osim što stvarate personalizirane suknje za poduzetnice, i Vi ste nedavno uronila u poduzetničke vode. Koja je Vaša „poduzetnička priča“? Kako izgleda Vaša suknja?

Nakon 15 godina rada za druge poduzetnike, I to uglavnom u području marketinga i prodaje prije 3 godine ušla sam sama u poduzetničke vode I to kada smo svi bili u srcu recesije I kada je tekstilna industrija išla nizbrdo. Radeći za druge shvatila sam da ne gledam na radno vrijeme, niti na visinu place, već da sam orjentirana ka realiziranju ciljeva I na rezultate, a  uz to volim svoj posao I uživam u marketingu I podaji…E tada sam shvatila da moram početi raditi za sebe.

 Uz podršku obitelji kupila sam firmu I krenula raditi, napravila brdo grešaka I naučila puno. Kako od početka  želim raditi kako treba, jako sam bila opterećena propisima I zakonima I što ako sam nešto propustila ili nenamjerno krivo napravila? Najveći su mi grč I strah stvarale nedoumice-da li je sve u redu u dućanu, da li imam sve po propisima, što ako dođe ova ili ona inspekcija, da li kasa dobro radi, jesmo li poslali izveštaj, jesmo li sve platili … Sada nakon tri godine poštenog rada I prvim susretima s inspekcijama nemam straha jer znam da radim najbolje što znam.  Smatram da najprije treba biti fer prema radnicima i državi, te dobavljačima, a puno truda I energije uložiti u odnos s kupcima I prilagodbu asortimana. Nije lako jer Država funkcionira kao jedan SUSTAV, no ipak taj sustav čine ljudi, pojedinci…i smatram da sami poduzetnici trebaju mijenjati svijet urgiranjima, pisanjima I aktivnijim sudjelovanjem u traženju svojih prava I javno iznositi svoja mišljenja. Dovoljan je jedan titraj koji može pokrenuti val…

skirt26

Jesmo li uspješni zato sto smo sretni ili smo sretni jer smo uspješni? Koja je, po Vama, poveznica između uspjeha i sreće?

Uspjeh je relativan pojam I svakome znači nešto drugo.  Biti poznat? Biti bogat? Imati puno prijatelja? Jesti po skupim restoranima? Nositi najskuplje cipele I imati veeelike sređene  nokte? To za mene nije uspjeh. A niti sreća. Nekome je.

Ja Ferrari mijenjam za  Renault, odmor na Maldivima odmorom na Krku ili Lošinju, jedenje u skupom restoranu –ribom s gradela među grotama uz more… ipak, tu I tamo korisno je otputovati i  doživjeti luksuz…

Od malena sam imala svoju parolu dana : “Nulla dies sine linea” , odnosno niti jedan dan bez poteza…Za mene je uspjeh kada iza sebe ostavljam dobre tragove, kada nešto stvaram, kada razveselim svoje dijete ili kada provedem dio dana sa svojom obitelji ili podijelim neka iskustva s prijateljima i poznanicima…kada kupci sretni  i zadovoljni izlaze iz dućana i kada dobijemo neku pohvalu i “lajk” za MyHappySkirt…Veseli me kada nekog nenamjernog kupca razveselimo savjetom ili idejom…Svojim uspjehom smatram svaki novi dan koji završim sa spoznajom da sam u poslu I privatnom životu ostavila neki dobar trag…pa i najmanji.

Uloženo vrijeme u posao uvijek će se na neki način vratiti. Pa i ne uspjeti u nekom poslu znači da smo nešto naučili. I to je sreća.

Dakle sretni smo ako smo ispunjeni, a onda smo i uspješni.

Većina žena još uvijek čuva ambicije između četiri zida. Što poručujete tim ženama?

Svim ženama koje čuvaju svoje ambicije unutar četiri zida poručujem neka obuku svoju sretnu suknju neka naprave dobar plan, pitaju za savjet na više strana i povežu se sa ženama koje su pokrenule svoje poslove i neka poduzmu postati poduzetnica. Ulaganje u znanje je ključno i treba se stalno educirati, a uz znanje-i dobra suknja otvara vrata uspjeha.

MyHappySkirt čeka na njih!:-)

Komentari

komentara