Monika Šangulin mlada je dizajnerica koja je svoju liniju nakita Moment predstavila na ovogodišnjoj PAR Gradini znanja. Porazgovarali smo s njom o razvoju njezinog brenda te nepresušnoj inspiraciji koju nalazi u rodnom Zadru.

Kako je tekao Vaš životni i profesionalni put te još važnije, kako je nastao Moment?

Nakon završene srednje škole za Primijenjenu umjetnost i dizajn u Zadru, smjer modni dizajn, odlučila sam upisati Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci kako bih nastavila razvijati svoju kreativnost. Kroz studij sam se okušala u svim smjerovima. Prvo kiparstvo, zatim slikarstvo i naposljetku primijenjena grafika. Bila sam dosta znatiželjna i htjela sam sve isprobati kako bih bila sigurna da sam donijela ispravnu odluku i izabrala ono u čemu se najviše nalazim. Tako sam se najviše pronašla u primijenjenoj grafici te sam zaključila da bih nakon studija htjela raditi kao grafička dizajnerica. Toj odluci doprinijela je i činjenica da je nažalost u Hrvatskoj jako teško živjeti samo od umjetnosti.

Iako sam naposljetku izabrala smjer primijenjene grafike, za svoj diplomski rad odabrala sam nešto sasvim drukčije. Htjela sam na neki način za kraj svog školovanja stvoriti nešto u najiskrenijem obliku i time zaokružiti zadnje poglavlje svog studiranja. Bila je to konceptualna instalacija, izrađena od prozirne smole i leda, kojom sam obradila temu percepcije vremena kroz memoriju. Upravo ta tehnika koju sam stvorila eksperimentiranjem za svoj rad, otvorila je u meni interes i znatiželju za daljnjim razvijanjem u tom smjeru. Međutim u tom periodu nisam još znala u kojem obliku bi primijenila tu tehniku.

Vrlo brzo nakon završetka studija zaposlila sam se kao grafička dizajnerica. Iako je grafički dizajn također kreativna struka, u meni je i dalje postojala želja za stvaranjem van okvira računala i tehnologije.
Vrativši se na svoju ideju od diplomskog rada, ali i nostalgije prema svom rodnom gradu, malo po malo rodila se ideja za nakit. Primijetila sam da Zadar nema suvenir koji obuhvaća predivne, svjetski poznate Morske orgulje i Pozdrav Suncu. Mjesto koje pruža nezaboravan zalazak sunca ali i neponovljiv zvuk morskih orgulja, meni predstavljaju neiscrpan izvor inspiracije. Htjela sam ljudima prenijeti taj doživljaj i dati im priliku da sa sobom ponesu nešto unikatno, što će ih podsjećati na trenutak proveden na tom divnom mjestu. Tako je nastalo ime “Moment“.
Nakit je bio savršena forma gdje mogu spojiti svoj umjetnički izričaj, ali i od toga stvoriti unikatan proizvod. Moj cilj nije bio doslovno prenijeti izgled te dvije znamenitosti već biti inspirirana njima, a prije svega iskustvom i trenutcima provedenima na toj lokaciji.

Monika Šangulin, autorica nakita Moment

Koji je proces izrade Vašeg nakita? Koliko Vam je vremena potrebno za izradu jednog komada?

Proces izrade nakita je zbog same tehnike jako dug i težak te ga radim u fazama. Prvo lijevam jedan sloj smole, zatim čekam 24 sata da se to stvrdne. Nakon toga ide ručno oslikavanje svakog komada sa akvarelom te nakon sušenja ide drugi sloj smole. Zatim se čeka dva dana da smola u potpunosti očvrsne da bude spremna za sljedeći korak, odnosno ručno brušenje. Kad je smola u potpunosti izbrušena i ispolirana, onda slijedi sastavljanje lančića i ostalih nastavaka i tek onda imam gotov proizvod. Budući da je nakit rađen u fazama, teško mi je točno reći koliko je potrebno za jedan komad.
Moment je nakit u kojeg je uloženo puno pažnje, ljubavi i truda. Svaki komad je unikatan i kupnjom tog proizvoda svatko ima zaista različit primjerak. Izrađen je od visoko-kvalitetne eko smole koja je UV otporna, a svi metalni nastavci su od nehrđajućeg čelika.

Koji su Vam planovi za budućnost što se tiče razvoja Vašeg brenda?

Budući da sam svoj brend tek lansirala i radim ga u svoje slobodno vrijeme, imam jako puno ideja koje još nisam stigla izrealizirati, ali svakako ću nastaviti raditi na tome i pokušati posvetiti više vremena na razvijanju svog brenda. Također bih voljela napraviti jednu verziju svog nakita koja bi bila inspirirana Rijekom. Želim i dalje istraživati mogućnosti različitih tehnika i tema, a možda napraviti i spoj sa tehnologijom te na neki način spojiti svoja dva svijeta.

Facebook stranica nakita Moment

Instagram stranica nakita Moment

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Komentari

komentara