by Doris Šestan

Želite li pokrenuti vlastiti biznis, ali nešto vas koči? Niste sigurni možete li sami voditi poduzeće, obuzima vas strah? Jeste li uopće u financijskoj mogućnosti za takav pothvat? Rješenje za takve probleme je – partnerstvo! Partneri u biznisu, tj. suosnivači mogu doprinijeti s više znanja, iskustva i sredstava, ali vrijedi biti oprezan, a najviše ne biti brzoplet. Partnera može biti dvoje ili više, ali u takvim se situacijama valja jasno dogovoriti tko što radi, s čime se ulazi u partnerstvo i s čime se eventualno izlazi.

Kako izabrati pravog partnera? Prije nego li odgovorimo na to pitanje, moramo sagledati svoje ciljeve i mogućnosti kako bi pronašli partnera koji će nas nadopunjavati. Kao i svaki početak, i početak partnerstva u većini je slučajeva bajkovit.  Posao se pokreće, dolazi do prvih prihoda te samim time sebi stvorimo sliku kako je partnerstvo naš pravi potez, međutim to i nije uvijek baš tako. Ukoliko vam nešto “smrdi” od početka bolje je prekinuti partnerstvo što prije. Partneri se mogu sukobljavati zbog bezbroj stvari, a jedna od najčešćih je ta da jedan od partnera smatra kako on puno više radi i doprinosi poslu te da samim time zaslužuje “veći komad kolača”. Da bi spriječili svađe, prepucavanja, raskid partnerstva ili pak tužbe na sudovima treba neke stvari staviti na papir. Neki od naših savjeta možda vam mogu pomoći u tome. Za početak odredite tko je direktor poduzeća, te ostale uloge i  obavezno održavajte sastanke kako bi sve imali pod kontrolom. Onda kada sve ide po planu i imate puno povjerenje u svog partnera tu kreće suradnja s dogovorom u kojoj je moguće izmjenjivati uvjete rada s obzirom na okolnosti.

Motivacija za posao varira svima, a partneri međusobno inspiriraju jedni druge, zato se usudite riskirati, jer ako ne probate ne možete uspijeti. Kako u životu tako i u poslu uz partnera smo jači, možemo puno više, a da toga možda nismo ni svijesni.

 

Komentari

komentara