Josipa Maslać-Petričević, vlasnica obrta Naftalina sa više od 35 godina tradicije, ističe kako je rijetkost krenuti u poduzetništvo iz zone komfora pa je tako i ona krenula iz nužnosti. Ovako opisuje svoj životni put kroz prizmu “snage žene”:

Na prvoj godini Pravnog fakulteta 1982. odvažila sam se krenuti u poduzetničke vode iz razloga  što sam htjela olakšati svojim roditeljima i sama financirati svoj studij. Rodila sam na drugoj godini fakulteta i uz to su poduzetnički počeci svakako bili veliki izazov. Međutim moj stvarni početak dogodio se 1993. godine kada sam doživjela rastavu braka i financijski bankrot. Istovremeno mi je i majka doživjela moždani udar.

Rijetkost je da netko kreće u poduzetništvo iz zone komfora pa sam tako i ja krenula iz nužnosti… Upravo bankrot i rastava braka su bili moj okidač za krenuti dalje. Tajna uspjeha je ne odustati u početku kada ste tek u fazi preživljavanja. U toj jednoj zoni sumraka usudite se iskoračiti, upalite svjetlo u sebi i hrabro krenete dalje. Kasnije treba slijediti svoje snove, okružiti se sa dobrim suradnicima i tada i nemoguće – postaje moguće. Upravo su dobri suradnici, koji su vjerovali u naše projekte ključ mog uspjeha. Za krenuti u poduzetničke vode nikad nije vrijeme i nikad nije lako, ali se čovjek mora odvažiti, zacrtati svoje ciljeve i onda strpljivo i uporno dan za danom ostvarivati zadano.

Naftalina je obrt koji se nalazi u Zagrebu, a postoji 36 godina. Dizajniramo radnu odjeću u Horeca kanalu, našim kupcima nudimo izradu zavjesa, tapeciranje namještaja te imamo vlastitu radionicu. Danas zapošljavamo 80 djelatnika od kojih su većina kvalificirani šivači, ali imamo sve više mladih fakultetski obrazovanih dizajnera, konstruktora što mislim da će biti naša najveća snaga u budućnosti.

Tri karakterne osobine: hrabrost, strpljivost i vjera u sebe bile su osnova na kojima sam gradila svoju poduzetničku priču. Vremenom čovjek mora razvijati zahvalnost za dobar tim i ostati čvrsto na zemlji. Poduzetnik mora osluškivati promjene na tržištu, prilagođavati im se i educirati se kako bi ostao uvijek konkurentan. Dobro je imati viziju, ali odluke se donose nakon dobrih analiza. Sa svojim stručnim timom procjenjujem vlastite mogućnosti i donosim odluke o širenju posla.  Pažljivo slušam sve njihove prijedloge i zajednički nalazimo najbolja rješenja te ih primjenjujemo u poslovanju. Svako tržište je izazov i morate dobro analizirati i odlučiti u koje projekte ući. Naša baza je tekstil i mi smo ponudili tržištu dizajn i uslugu šivanja uniformi. Proširili smo poslovanje na interijere pa za naše kupce šivamo zavjese, tapeciramo namještaj i logično nam je bilo da zaokružimo našu uslugu krajnjem korisniku sa praonicom rublja kako bi bili kompletni. Prisutni smo na domaćem, slovenskom i BiH tržištu, a zadnjih pet godina razvijamo poslove sa Švedskom gdje radimo za nekoliko modnih brendova kao što su Nufferton, Valerie i Iabon.

Cijeli moj životni i poslovni put me naučio da je ona biblijska da se čovjek „u dobru ne uzvisi, a u zlu ne ponizi” najbolji moto svakog pojedinca. Danas radim iz zadovoljstva i moj biznis je postao moj život. Veseli me svaki projekt koji donosi izazove, u tome i jest ljepota poslovanja. Biznis je postao obiteljski, a mislim da svojim savjetima i aktivnostima mogu pomoći generaciji koja dolazi. Sretna sam jer uživam u uspjesima svoje djece i odrastanju svojih unučića… Sreća me tu čini poniznijom i zahvalnijom. Život mi je pružio više nego sam mogla sanjati i ono što još želim je samo to zadržati.

Komentari

komentara