Već nekoliko godine vodim treninge plesa za djecu od 3 do 12 godina. Rad s djecom je nešto što treba svakome tko je konstantno u svijetu „velikih“. Veliki su odrasli ljudi koji su kroz život naučili skrivati svoje emocije, izbjegavati istinu i/ili je  iskrivljavati. Oni rade stvari koje im ne pašu samo da bi impresionirali druge, druže se s ljudima koje ne vole iz razloga koji su samo njima poznati, trče za velikim stvarima zanemarujući male.

Kada ste se posljednji put sami nasmijali dok ste čekali autobus, u redu u marketu ili možda na ulici dok ste žurili na posao, faks ili kod doktora?

Ja sam jučer! Nasmijala sam se do suza! I to kome!? Djetetu! Malenoj curici koju je nosila „velika“ žena. Jurila sam na fakultet, jedva našla parkirno mjesto u garaži, parkirala sam pored nekog crnog Audija pomislila „Odlično, sa jedne strane je zid, sa druge auto čiji će vlasnik sigurno paziti kako otvara vrata i neće mi udariti autić.“. Inače volim svoj auto i dosta vremena provodim u njemu jer živim u jednom malom mjestu i svaki dan mi treba barem 25 min da bi došla do grada (naravno ako nema gužve na cesti), ponekad mi se čini kao da je to moja putujuća kućica . Kad malo bolje razmislim i počela sam se seliti jer u autu imam svašta-od gumice za kosu do (zdrave) čokoladice koju imam za prvu pomoć ako ne stignem ručati. ..ali to sad nije tema. Izletjela sam iz auta i ugledam ženu s djevojčicom i muškarca koji se kreće prema već spomenutom Audiju parkiranom pored mog bijelog Toyota Yarisa. Spremala sam neke stvari u torbu i čujem glasić djevojčice koja je imala najviše 3 godine: „Cujica“ ,odgovara joj žena, „Da, jesi vidjela. Curica.“ Već me to prilično nasmijalo, ali ono što je uslijedilo bilo je stvarno jaaako simpatično, kaže ona: „I ja cu tako, ko cujica“, pita ju žena „Što bi ti kao curica?“, „Auto, ko cujica, sve ko cujica!“. I to me nasmijalo do suza. Pored auta koji je skuplji od moga ona želi sve kao ja. Takav kompliment od odrasle osobe nisam čula nikada, i vjerujte da mi je uljepšao dan. Stigla sam na fakultet i nije prošlo previše vremena od početka nastave, a već mi je jedan od profesora „dignuo tlak“, onako –  baš pošteno! I tada sam se sjetila jedne stvari: da je on vozio moj bijeli autić, djevojčica ga sigurno nikada ne bi poželjela i tada sam se zapitala bi li neko dijete voljelo postati kao on. Odgovor koji sam si dala na to naravno neću napisati jer sam sigurna da profesor čita moju kolumnu, a mogao bi se možda prepoznati pa bi to bilo malo neugodno..

image6Šalu na stranu, treninzi koje vodim dođu mi kao neprocjenjiva psihoterapija. Ponekad se dogodi da krenem na trening i  nisam od volje ni za šta, ali onda mi u dvoranu uleti grupa djevojčica i sve, baš sve krenu vikati u isti glas: Teta teta imate lijepe nokte, teta teta i kosu, i ja bi kosu kao vi, teta teta i ja bi takve tenisice… (Iako sam im 1000 puta rekla da me ne zovu teta, kako da se naljutim na njih?) Ali to su trivijalni komentari, sretna sam jer ta djeca osim što vide moje nokte i kosu vide curu koja ide na fakultet, radi i ima još puno drugih zanimacija, i to je ono što je važno. Sigurna sam da će barem malo to utjecati na njihove ambicije. Jer ako teta Valentina tako napravi to je tako super. I ne kažem da su moje odluke uvijek ispravne i ne smatram se psihologom, ali sam svjesna da snosim veliku odgovornost prema njima i zato pazim…pazim što pričam, kako pričam, kako se oblačim… Ponašam se kao odrasla djevojčica, , ali se igram i lovice sa njima, i plesnih kipova, i plešem i glupiram se s njima. Ali i učim od njih. Učim kako biti bolja jer vidim kako njihovo iskreno ponašanje djeluje na mene i pokušavam ga primijeniti u nekim situacijama. Pa tako kad mi dijete u garaži kaže da sam cujica i da želi sve ko cujica ja joj se nasmijem, kao što se nasmijem i starijem čovjeku koji me pita da mu pročitam nešto što ne vidi u marketu.

Dragi moji, davajte više komplimenata, nasmijte se malim stvarima, uživajte u svim sitnicama koje nam nosi život jer propuštate mnogo ako samo jurite velike stvari..

by Valentina Jonjić

 

 

Komentari

komentara