Silvija Gerc Vodopija, riječka poduzetnica, udružila je snage sa svojom svekrvom te pod imenom Roda Moda izrađuju različite stvari za male bebe. Nama je ispričala iz kojih razloga je krenula u dodatni posao i pokazala kako spojiti majčinstvo i posao u jedno.

S obzirom na to da ste pokrenuli Rodu Modu uz redovni posao, a prije nešto više od godinu dana postala ste i majka, kako uspijevate uskladiti sve obveze i postoji li neki tajni recept za balansiranje majčinstva i karijere?

Tajni recept postoji i glasi – ne spavati:) Šalim se, ali samo djelomično. Nije rijetkost da nakon vrlo dinamičnog radnog dana i popodneva provedenog u akciji s mojom djevojčicom, vrijeme za Rodu modu nastupa tek nakon 23 h i protegne se dugo u noć. Ponekad to zaista nije lako i iako ovih dana dobar san cijenim više od ičeg, jako volim sve svoje uloge i jednostavno ne mogu zapostaviti niti jednu od njih. Kada konačno odem spavati, liježem s osmijehom i tako skupim snage za kretanje ispočetka.

Jeste li krenuli u poduzetništvo iz financijske potrebe ili nekog drugog razloga?

Iako je financijska strana svake poduzetničke priče svakako motivirajuća, moram priznati da meni nije bila ključna. Roda moda je nastala iz jedne druge potrebe, one da se kreativno izrazim. Niti ja niti moja svekrva, koja je sa mnom u priči o Rodi modi od samog početka, nismo zapravo imale neku viziju velikog poduzetničkog pothvata , željele smo samo izrađivati lijepe stvari i pronaći ljude kojima će se to svidjeti. Ideja je zapravo bazična, ali ta ista leži u korijenu svake priče o bilo kakvom uspjehu. Roda moda je izgrađena na emociji i vjerujem da je zato tako uspješna. Da sam krenula isključivo s motivom zarade, vjerujem da ne bih uložila u Rodu modu toliko energije i volje, kao što sam uložila u ponovno upoznavanje one strane sebe koju sam pomalo zapostavila. Isto tako, vjerujem da su naši kupci prepoznali upravo tu emotivnu stranu priče. Roda moda je nastala u periodu dok sam maštala o svojoj nerođenoj djevojčici i svi su naši proizvodi izrađeni s ljubavlju i pažnjom kao da ih radimo za svoje dijete.

Koje je Vaše mišljenje o ženama u poduzetništvu? Jesu li poduzetnice u Vašoj branši prihvaćene i ravnopravne?

Izrazito cijenim kreativne i jake žene i u njihovim pričama i poduhvatima pronalazim inspiraciju za kretanje naprijed, bolje upoznavanje sebe i testiranje svojih mogućnosti. Otkad je S. Sandberg pokrenula revoluciju među ženama svojom knjigom “Lean in”, čini se da se to pozitivno ozračje sve više osjeća i u Hrvatskoj. Redovno pratim žensku poduzetničku scenu u Hrvatskoj i veseli me što se sve više žena prepoznaje svoju vrijednost, ne boji se pokrenuti nove projekte i tražiti priznanje adekvatno svom znanju i iskustvu.

Craft/handmade biznis je globalno u velikom porastu, a takvi trendovi se osjećaju i u Hrvatskoj. Ipak, moram priznati da, za razliku od nekih drugih branši, u ovoj ipak dominiraju žene, a mnoge od njih su majke koje imaju sličnu priču kao ja. Možda je to razlog “prijateljskog” ozračja koje vlada u handmade zajednici jer zaista nisam nikad doživjela rivalstvo, čak ni s brendovima koji su nam realno konkurenti. Izvrsno surađujem s mnogim handmade proizvođačima, posebno s Kikić butikić i Mr. Bear, dvije kreativne i sposobne majke s kojima planiram mnoge zajedničke projekte.

Smatrate li da svaka žena može biti poduzetnica? Zašto?
Zaista ne volim generalizirati pa bih ovdje ipak iskazala određenu zadršku. Vjerujem da svaka žena može pronaći ono što voli, raditi na tome, usavršavati se i učiti. Hoće li ili ne to pretvoriti u posao, ipak je puno složenije pitanje.

Mislite li da će najavljeni izlazak iz krize utjecati na rast poduzetništva žena? Zašto? Koji alat/aplikacija/web stranica/knjiga/nešto drugo Vam pomaže u svakodnevnoj organizaciji?
Svi koji me poznaju znaju da ja u svakom trenutku koristim barem 3 nove aplikacije za organizaciju vremena i aktivnosti. Ipak, često nema te aplikacije koja mi može pomoći:))
Iako sam probala stvarno sve na tržištu, najduže sam vjerna Trellu jer u njemu mogu sistematično planirati mnogo različitih projekata, a toga kod mene uvijek ima. U situacijama kad pokušavam implementirati neku novu naviku, dobar mi je Coach.me, ali zapravo najčešće posežem za good old to do listom u iphone podsjetnicima.

Jesmo li uspješni zato što smo sretni ili smo sretni zato što smo uspješni? Koja je po Vama poveznica između uspjeha i sreće?

Poslovni uspjeh je samo jedna kockica u vrlo složenom mozaiku sreće. Meni je osobno važno realizirati se na različitim poljima i pokušavati nove stvari. Nije zapravo bit u stizanju na neko odredište zvano Uspjeh, bit je u putovanju, to putovanje me čini sretnom.

Razmišljate li o tome da jednog dana proširite svoj asortiman na (stariju) djecu, ili planirate ostati na izradi predmeta isključivo za bebe?

Imam puno planova, a malo vremena!:) Ipak, širenje asortimana na stariju djecu nam nije u kratkoročnom planu. Najvažnije nam je da u najkraćem roku postanemo aktivni na webu, da uložimo veće napore u svoj Instagram account kao izvrsno sredstvo promocije handmade proizvoda, posebno za djecu te da proširimo ponudu i na inozemstvo jer primamo zaista puno upita.
Ipak, kako moja djevojčica bude rasla, sigurna sam da ćemo spontano širiti asortiman Rode mode jer jednostavno – nećemo moći odoljeti:)

Većina žena još uvijek čuva ambicije između četiri zida. Što poručujete tim ženama?

Alice Walker je rekla: The most common way people give up their power is by thinking they don’t have any” i ja se često toga sjetim. Važno je pokušati napraviti korak naprijed. Možda vaše ambicije neće promijeniti svijet, ali će vrlo vjerojatno – i važnije – promijeniti vas.

Komentari

komentara