by Serena Vanić

U poslovnom svijetu važno je imati dobar tim suradnika i voditi ga na kvalitetan način. Tim i dobri zaposlenici maksimiziraju međusobne snage te ističu ono najbolje u svakom članu organizacije.

Kod stvaranja tima možemo dobiti i više od onoga što očekujemo, samo  trebamo znati to prepoznati i iskoristiti u najbolje svrhe, kao što su, primjerice, kreativne ideje i prijedlozi.

Kreativnost je jedna od kvaliteta koja spada pod „soft skills“, razmišljanje „izvan kutije“, te je jedan od pokretača razvoja tvrtke. Ako se dobro primjeni u poslu, dovodi do kvalitetne inovacije koja može rezultirati bržem i boljem razvoju same tvrtke.

Kreativne ideje i pristupi mogu potencijalno doći od vaših članova tima, partnera, potrošača, zaposlenika ili drugih.  Odgovarajućim prepoznavanjem tih prilika možemo dobiti svježe ideje i perspektive.

Kreativnost otvara vrata novim proizvodima koji još nisu viđeni na tržištu, ili su poboljšani na unikatan način. Inovacija je implementacija kreativnosti,odnosno predstavljanje nove ideje, rješenja, proizvoda ili procesa. Kreativnost je drugačija perspektiva i shvaćanje, te sloboda od ograničenja stvorena pravilima i normama.

Za poticanje kreativnosti je potrebno sumnjati u sve,odnosno izazvati sve svoje trenutne perspektive okoline. Nakon toga je potrebno istražiti nove i svježe mogućnosti, provjeriti što bi se moglo izmijeniti, što izvršiti na drugačiji način, i kako. Nakon istraživanja, možemo generirati mnoštvo  novih ideja, čak i ako se čine besmislenima i apsurdnima,. No, ni tu nije kraj jer se one konstantno moraju procjenjivati. Drugim riječima, možemo reći kako imaju “rok trajanja”..

Inovacija i kreativnost su sigurni put do uspjeha i produktivnosti organizacije koja raste stimulacijom kreativnosti te istraživanjem novih područja.

“There is no doubt that creativity is the most important human resource of all. Without creativity, there would be no progress, and we would be forever repeating the same patterns.”

— Edward de Bono

Komentari

komentara