Dobitnica nagrade za najbolju Mikro poduzetnicu Elizabeta Planinić vlasnica je tvrtke Greca centar ali i dva brenda Čuvar sjećanja i Putuj bolje. Nakon što je ostala bez posla krenula je u poduzetničke vode i nije pogriješila. Danas Elizabeta Planinić niže uspjeh za uspjehom i čini se da joj ništa neće stati na taj put. Poslovne planove i daljnje ideje koje ima ali ponešto i iz privatnog života saznat ćemo u nastavku.

 

1. Što vas je potaknulo da krenete u poduzetnički pothvat?

Htjela sam opisati put koji me doveo do toga, ali prva misao koja mi se provukla jest stav. Da, upravo stav me doveo do te odluke da postanem poduzetnica. Moguće da je neobičan odgovor ali zapravo itekako istinit. Profesionalno dugo sam u turizmu, već punih 15 godina, i zadnja firma u kojoj sam radila je odlučila zatvoriti podružnicu, i kako sam se spremala ljeto provesti sa svojima u Makedoniji, onda sam polako rješavala osobne stvari, i iznenada je naša majka preminula. Ljeto sam provela sa svojom obitelji, međutim približavao se datum kada sam se morala vratiti u Zagreb i jednostavno nastaviti. Ali kako? E tu dolazi stav do izražaja. Naime išla sam na razne razgovore, iako mi je posao bio prijeko potreban, u prvom redu zbog angažmana kao takvog, ali i radi primanja, obećala sam da neću pristati na bilo kakvu ponudu pa čak ni firmu. Birala sam firme gdje sam aplicirala i prolazila mnoge krugove, i onda ona firma u čijoj atmosferi sam se najbolje osjećala i dijelila viziju s njima, odlučili su da ipak neće zapošljavati. To je bio trenutak koji je bio ključan i tada sam rekla da neću više niti jednu zamolbu poslati. Cijelo vrijeme sam privatno bila tužna što ne mogu posjetiti majčin grob, ali na sreću moje sestre održavaju isti, pa nije me mučila i ne muči me pomisao da je grobno mjesto zapušteno. U toj fazi, postavila sam ključna pitanja: Što je to što radim s ogromnom strašću i u čemu sam najbolja? Odgovor je bio poslovna putovanja (niša unutar branše). Drugo pitanje bilo je: Kako mogu pomoći ljudima koji poput mene su izgubili nekoga koga vole, a daleko su od grobnog mjesta? Odgovor bio je: njihova produžena ruka. Ta produžena ruka danas se zove Čuvar sjećanja, prvi i jedinstveni servis za održavanje grobova koji pokriva cijelu Hrvatsku.

 

2. Kako komentirate sadašnje stanje žena u poduzetništvu?

Svakim danom pomaci se vide, ali iza toga stoje mukotrpni napori pojedinih žena poduzetnica koje su svojim primjerom promijenili i mijenjaju percepciju riječi poduzetnica. Do prije samo 10-ak godina uz riječ poduzetnica bila je negativna konotacija. Izdvojila bih kao pozitivan primjer mreži „Woman in Adria“na čelu s gospođom Ivanom Matić koja promovira žensko poduzetništvo, zalaže se za podizanje svijesti, motivira poduzetnice ali i radi na umrežavanju pogotovo malih poduzetnica s nešto većim korporacijama na jedan vrlo profesionalan način. Zatim primjer gospođe Kristine Ercegović vlasnica firme Zaokret ali i pokretačica projekta Business café koja također ulaže puno u svoju edukaciju i zatim mentorira putem mnogo programa ne samo poduzetnice, već sve one koji to žele postati, ili podići na veći nivo postojeće poduzetnike. Znate, nama malima je jako bitno umrežavanje u interesne skupine, i jednostavno kada ste u grupi koja radi, privređuje, doprinosi onda imate sjajan primjer pored vas. Ne pričate o modnim torbicama, već o poslovnim problemima i izazovima i na koji način da ih premašimo, razmjenjujemo iskustva. Ne mogu naglasiti koliko je važno međusobno pomaganje, uvažavanje i podržavanje nas žena koje smo u poduzetništvu. Ne zaboravimo, mi žene smo osim poduzetnice i supruge, majke itd a te uloge se ne mogu, i ne smiju zamijeniti. Svaka od nas je prošla da mora na sastanak a da dijete je na granici s temperaturom, mislim da taj osjećaj može shvatiti žena koja je isto tako bila u toj situaciji.
3. Smatrate li da je prednost biti žena u poslovnom svijetu, te zašto je ili nije?

Smatram da je jedino relevantno znanje, umijeće i način na koji se vodi posao. Ove osobine, ne smiju ili barem ne bi smjele biti preddefinirane spolom. Moguće da će netko smatrati kao prednošću, ali vjerujte mi na riječ, svatko ako i kada Vas angažira, želi da posao bude profesionalno i korektno obavljen.

 

4. Kako usklađujete privatni s poslovnim životom, imate li dovoljno vremena?

Kako sam napomenula u prijašnjem odgovoru, ja sam između ostalog i ponosna majka 2 sina od 15 i 13 godina. Presretna sam s njima i doista su najljepša stvar koja mi se dogodila u životu. Djeca neovisno o dobi trebaju majku i sretna sam isto da sam prisutna u njihovim životima i upoznata sa (skoro) svim detaljima, ali moram naglasiti da bez pomoći supruga ne bih doista mogla se bezbrižno posvetiti. Velik dio svakodnevnih obaveza preuzima na sebe i neizmjerno sam zahvalna, jer onda mogu se fokusirati na posao i na ostale obaveze. Za mene privatan život čine i prijatelji pa tako nađemo vremena za druženje s njima

 

5.Možete li dati vaš savjet/komentar za žene kojima je želja upustit se u poduzetničke vode?

Vrlo rado ću dati savjet iz svog iskustva jer pouzdano znam da svi mislimo i strahujemo o istim stvarima. Strahujemo hoćemo li uspjeti, strahujemo hoćemo li biti dorasli zadatku i iskušenjima itd. Reći ću sljedeće: strahovala sam i ja, strahujem i dan danas, i vjerojatno strahovat ću i ubuduće, ali jedina razlika između mene i nekoga tko promišlja jest samo što sam se ja usudila. Usudila sam izaći na tržište i odlučila dati najbolje od sebe, odlučila educirati se, odlučila biti brža, bolja mojim klijentima. Ako radite posao sa srcem – vjerujte mi biti će prepoznato. Da, teško je, ali nije nitko rekao da će biti lako zar ne? 🙂

 

Komentari

komentara