Barbara Kovačević je uspješna frizerka  i vlasnica frizerskog salona “FORMEN &WOMEN”. Svoj put je zacrtala još kao djevojčica. S dvadeset i devet godina otvorila je frizerski salon, gdje danas radi i školuje nadolazeće generacije te im pomaže ostvariti svoje snove. U salonu radi i Barbarina sestra Monika Mrakovčić, ponosna vlasnica diploma iz područja njege noktiju kao što su basic nail art, gel tehnika 1. stupanj i gel tehnika 2. stupanj by Anja Aleksandra Kruminis, Wedding nail designe by Juliana Ružić itd…   Ove dvije dame su ostvarile svoje snove i zato su nam uzor. Što su poručile vama (i nama) pročitajte u nastavku.

1.U kojem trenutku ste shvatili što želite raditi, kako su na to reagirali ljudi oko Vas i tko Vam je bio najveća podrška?

Još kao mala djevojčica željela sam postati frizerka, vjerojatno je tome pridonijelo i što mi je mama te struke, pa sam odmalena trčkarala po frizerskom salonu. S obzirom na to, nitko se nije čudio mojem odabiru srednje škole, a kao uvijek i u svemu, podršku sam imala u svojoj obitelji.

2.Jeste li naišli na neke poteškoće kada ste otvarali salon i na koji način ste ih otklonili?

Salon samostalno vodim 6 godina i naravno, trebalo je vremena da sve pohvatam. Bilo je tu i puno grešaka, jer sasvim je jedna stvar raditi za nekoga i biti privatnik. Zakoni se stalno mijenjaju, načini oglašavanja, a morate se brinuti i za ekonomiju. To su sve za mene bile novosti , jer je do tog trenutka moj posao činilo samo frizerstvo i noviteti vezani isključivo za moj posao. Isprobavala sam svašta, od reklama u medijima, dijeljenja letaka, radio reklama, oglašavanja na raznim mrežama, itd… Međutim, najviše sam uspjeha vidjela u usmenoj predaji. Dugoročno, mislim da su zadovoljni klijenti najbolja reklama.

3.Smatrate li da je prednost biti žena u poslovnom svijetu?

Na žalost, mislim da poslovnim svijetom još uvijek dominiraju muškarci, pa čak i u “ženskim zanimanjima” kao što su frizerstvo, kulinarstvo, moda, itd. Nekako  se uvijek više čuje za muškarce, mislim da su probitačniji i više orijentirani na karijeru, što ne znači da su bolji u svome poslu od žena. Žene ipak moraju više balansirati, pa se tako u ženskom svijetu isprepliću, obitelj, djeca i karijera… Ali, kako se kaže, sve se može kad se hoće..

4.Koji bi savjet dali ženama koje planiraju otvoriti nešto svoje?

Moj savjet bi bio da budu realne u svojim očekivanjima, jer ništa što vrijedi ne dolazi preko noći, strpljive, marljive i uvijek otvorena uma. U tom slučaju uspjeh ne bi smio izostati… Ako, naravno, rade ono što vole…

5.Monika, planirate li Vi otvoriti vlastiti Studio za nokte? Koji su Vam planovi?

Trenutno još skupljam iskustva i praksu… Gledajući sestru kao poduzetnicu vidim koliko je to velika obaveza i odricanje, barem prvih nekoliko godina dok se posao uhodava, tako da mislim da još nisam spremna na taj korak, iako mi je , naravno, jednog dana želja i cilj imati vlastiti Kozmetički  salon.

Komentari

komentara