Anela Bušljeta po struci je diplomirani ekonomist i ovlašteni računovođa te ima položen ispit za voditelja EU projekata. Vlasnica je tvrtke Personela te se u posljednje vrijeme bavi ljudskim potencijalima te savjetovanjem mladih poduzetnica i poduzetnika. U Visokoj poslovnoj školi PAR predaje kolegij “Računovodstvo” na drugoj godini studija “Poslovno upravljanje”. Već 18 godina uspješno plovi poduzetničkim vodama što je bio izvrstan povod za razgovor s njom.

Možete li nam opisati svoj životni i profesionalni put i razvoj?

Rano djetinstvo sam provela u svom rodnom gradu, Novom Travniku u srednjoj Bosni, a osnovnu i srednju školu završila sam u Zagrebu koji je moja velika ljubav, moje odrastanje. Posljednjih 20 godina živim u Rijeci, gdje sam stvorila svoju obitelj sa suprugom i dvoje predivne djece. Baš je Rijeka bila taman velika i taman mala za mene te se danas smatram pravom Riječankom. Završila sam Fakultet za menadžment u turizmu i ugostitaljstvu te stekla zvanje diplomiranog ekonomista.

Računovodstvom se počinjem baviti već početkom svojih dvadesetih godina. Odmah sam uvidjela da je to posao koji me ispunjava i kojim se želim baviti. Kroz računovodstvo sam objedinila rad s ljudima i ljubav prema matematici. Nakon 5 godina radnog staža u računovodstvu, otvaram svoju tvrtku za poslovno savjetovanje i računovodstvo zajedno s partnericom. Kroz 12 godina postojanja B.L.Consultinga, polažem ispit za ovlaštenog računovođu te voditelja EU projekata, a cilj mi je dalje se školovati te upisati poslijediplomski studij. Ciljani klijenti B.L.Consultinga su stranci koji su ulagali u Hrvatsku pa smo tako imali klijente iz Italije, Velike Britanije, Njemačke, Švicarske, Slovenije… te pomagali istima pri otvaranju tvrtki, borbi sa administracijom, poslovno ih savjetovali.

Tu se rodila ideja da na isti način pomažem našim mladima, a i ženama poduzetnicama. Potaknuta situacijom u zemlji gdje nam mladi odlaze u potrazi za boljim uvjetima života te gdje mlade mame nemaju uvjete pokretanja vlastitog posla, rodila se ideja o osnivanju firme naziva Personela d.o.o. Ime je osmislila moja draga prijateljica Jelena i meni jako puno znači, jer sam nakon 12 godina partnershipa krenula u samostalne poduzetničke vode uz potporu svih mojih klijenata, mojih dragih djelatnica te bliskih suradnika. Jedna moja draga kolegica uvijek kaže da se jedino znanje dijeljenjem množi (hvala Diana) pa sam tako i ja usmjerila svoj poslovni put ka dijeljenju svog znanja i iskustva s mladima kroz razne kanale.

Aktivno sudjelujem u Udruženju računovođa HGK RH i PGŽ, čija sam dopredsjednica u Primorsko-goranskoj županiji te član Vijeća u Republici Hrvatskoj gdje radimo na unapređenju računovodstvene struke te podizanju digniteta svih djelatnika iz računovodstvene zajednice. Aktivna sam članica riječkog ogranka udruženja žena poduzetnica Krug, gdje žene poduzetnice jedna drugu podržavaju, pomažu te razmjenjuju znanja i iskustvo, a član sam i Revizorskog Vijeća Talijansko-hrvatske gospodarske komore, čiji sam član od osnutka te čiji je cilj pomaganje ulagačima iz Italije.

Koje sve usluge pruža Vaša tvrtka Personela? Koji su danas izazovi u vođenju vlastite tvrtke?

Usluge koje obavljamo za naše klijente:

  1. Osnivanje poduzeća
  2. Poslovno savjetovanje prije osnivanju poduzeća te tokom rada
  3. Računovodstveno-knjigovodstveni poslovi
  4. Kadrovski i pravni poslovi iz domene Zakona o radu – izrade Ugovora o radu, prijave/odjave radnika
  5. Obračun plaća i drugih dohodaka
  6. Izrada završnih izvješća za Poreznu upravu i FINA-u

Izazovi su tu da nas pokreću, da nas inspiriraju i tjeraju da dolazimo do novih ideja, spoznaja i da time pomičemo svoje granice. Međutim, nekad nam naša država da malo i previše izazova pa u Hrvatskoj nije lako biti poduzetnik. Tu nema mira ni sigurnosti, nema comfort zone. Današnji najveći izazov za poduzetnike je stanje na tržištu rada te stalne promjene Zakona koji jako često otežaju poduzetniku, umjesto da ga administrativno rasterete.

Koji sve problemi i pitanja muče mlade poduzetnike prilikom pokretanja vlastitih tvrtki te na koji ih način savjetujete?

Svi bismo rekli da mladi imaju problem i da se suočavaju sa velikim strahom prilikom pokretanja vlastite firme, no kako sam i ja bila relativno mlada poduzetnica kad sam pokrenula svoju prvu firmu sa 25 godina te kako imam dosta start-upova, moje mišljenje je da su ti mladi ljudi neustrašivi, kakvi i trebaju biti. Njima je samo potrebna pomoć da brzo i efikasno odrade administraciju pri osnivanju, da ih netko nauči osnovama računovodstva, jer su to nove generacije poduzetnika koje žele sve znati. To su iznimno poslušni i zahvalni klijenti koji imaju kulturu odnošenja prema računovođama kao partnerima, za razliku od nekih starijih kolega koji su jako često degradirali struku.

Mladima pomažemo tako da ih savjetujemo od samog početka izrade poslovnog plana i to na način da oni pišu sami, mi im pomognemo s financijskim podacima te im tu uslugu ne naplaćujemo. Nadalje, odradimo s njima osnivanje društva, odlazak u banku, FINA-u i Poreznu upravu te im dajemo 3 mjeseca gratis računovodstvene usluge, dok ne krenu u posao, a naredna tri mjeseca svi dobiju start-up cijenu računovodstvenih usluga koje su all inclusive tj. nema nepredviđenih ili skrivenih troškova.

Misija Personele d.o.o.: Naša je misija pomagati drugima da nadmaše vlastita očekivanja“

Moto Personele d.o.o.: Vjerujemo da smo uspješni samo ako su naši klijenti uspješni“

Komentari

komentara