Alis Marić osnivačica je popularnog bloga i Facebook stranice Čitaj knjigu. Nakon 22 godine rada u menadžmentu velikih kompanija, u 50. godini života dobiva otkaz. U nastavku pročitajte što za nju znači “snaga žene”:

Moraju li se čovjeku dogoditi neke teške stvari da bi se odlučio na promjene?

Nakon gubitka posla, u pedesetoj godini života, osjetila sam strah, sram i neizvjesnost. Ali umjesto da padnem u trajni očaj i okrivljavanje drugih, posvetila sam se svojoj najvećoj ljubavi – knjigama. Iako su me u početku svi obeshrabrivali, danas moj blog i Facebook stranica „Čitaj knjigu“ povezuje 550 tisuća fanova i ljubitelja književnosti iz regije i šire uz razvijanje mnogih drugih aktivnosti vezanih uz knjige i čitanje. Moji snovi se svakodnevno ostvaruju. Ne sami od sebe, nego stvaranjem prilika i upornim djelovanjem. Danas znam da sam na pravom putu jer „teško uspijeva ono u čemu nema srca. Kad mi je krenulo, jednostavno nisam mogla stati. Neprestano slijede novi izazovi, nova iskustva i ideje. U svim tim promjenama mnogi ljudi su izašli iz mog života, a privukla sam nove ljude koji su obogatili moj život. Sve što vam se u životu događa, događa se sa određenim razlogom i trebate uvijek slušati svoje srce. Kada naši životi završe, jedino što će trajno ostati je ono što smo poslali, trag koji smo ostavili i ljubav koju smo dali.

Udana sam, majka troje djece, po struci diplomirana pravnica. 22 godine sam radila u menadžmentu velikih hrvatskih i internacionalnih kompanija kao što su – Air France, Magma, Siemens, Deutsche Telecom, Zagrebačka pivovara, Metro Cash & Carry, Dioki, a bila sam i šefica kabineta ministra gospodarstva.  Govorim i pišem četiri strana jezika, a u dva navrata sam po 4 godine živjela u Njemačkoj. U 50. godini sam dobila prvi otkaz u životu. Od tada ništa više nije bilo  isto.

Moj moto je: „Teško uspijeva ono u čemu nema srca“

Osim bloga, Instagrama i Facebook stranice Čitaj knjigu i organizacije stalnih aktivnosti vezanih za čitanje i promicanja knjiga i čitanja, već 7 godina sam i aktivna članica udruge Women on Wine (Žene i vino)  kojom želimo pokazati da žene na hrvatskoj vinskoj sceni postoje i potaknuti ih da pokažu i istaknu svoju prisutnost. Iako se ističe nazočnost žena, nikako ne isključujemo muškarce. Od svojega nastanka u kolovozu 2011. godine, udruga je do danas zauzela važno mjesto na hrvatskoj, ali i europskoj vinskoj sceni. Ponosna sam da sam od početka dio tog inventivnog ženskog tima koji kontinuirano već sedam godina bilježi samo uspjehe.

Jedna od mojih najvećih želja je da jedna knjiga hrvatskog autora/autorice postane svjetski bestseler koji će se u svijetu prodavati u milijunima primjeraka. Radim na tom projektu intenzivno i znam da će se jednog dana to i dogoditi.

 

 

 

 

 

Komentari

komentara