Obilježen Dan poduzetnica u Rijeci 19. studenoga 2014. Visoka poslovna škola PAR u Rijeci ugostila je 11 panelistica, poslovnih žena, poduzetnica i inovatorica i tako obilježila Dan poduzetnica u Svjetskom tjednu poduzetništva.

Događaju su prisustvovale žene koje su obilježile svijet poduzetništva svojim poslovnim idejama, zatim žene koje se nalaze u uglednim institucijama i politici, ali i one koje su netom zakoračile u svijet poduzetništva. Kroz tri panel rasprave (Žene hrvatskog biznisa i diplomacije, Mlade poduzetnice i Međunarodne mreže poslovnih žena) uspješne žene su publici prenijele poruku o važnosti kulture poduzetništva za društvo te pogotovo za žene.

Prvi panel je ugostio Nansi Tireli, predsjednicu Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora, Zdenku Lončar, pomoćnicu ministra poduzetništva i obrta, Tajanu Kesić Šapić, pomoćnicu direktora Sektora za industriju Hrvatske gospodarske komore i Jagodu Vukušić, bivšu veleposlanica u Kraljevini Norveškoj. Raspravu je moderirala riječka poduzetnica, dekanica Visoke poslovne škole PAR – dr.sc. Gordana Nikolić. Jednoglasna poruka panelistica svim prisutnima, osobito ženama, je da se što više uključuju u poduzetničke i političke procese kako bi postale glavni akteri koji će odlučivati o svojoj sudbini i budućnosti. Ako krenete iz pozicije da je sve moguće, uključujući i nadvladavanje strahova koje žene formiraju temeljem vanjskih ili unutarnjih utjecaja, nema izgovora za neuspjeh – jedna je od poruka koju su panelistice prenijele. Svaka od njih se i, sa svoje službene pozicije, osvrnula na stanje u poduzetništvu potvrdivši da se puno truda i energije ulaže u razvoj potpore poduzetničkom sektoru.

Na drugom panelu, svoje proizvode i ideje su predstavile Anja Zambelli Čolak, kreativna direktorica ZAMBELLI BRAND DESIGN, Elizabeta Novaković, ACRO Academic Diary, Valentina  Jonjić, Coco`s place i Valinea Vinger, Wood U, Passenger, Winger. U opuštenom  razgovoru panelistice su otkrile kako su uspjele nadvladati strahove i ograničenja koji se pojavljuju na početku poduzetničke karijere. Sve se može ako vjeruješ u svoje ideje, zajednički su zaključile. Svaka od panelistica je istakla i potporu obitelji, ali istovremeno i izazov usklađivanja obiteljskih i poslovnih obveza. Majčinstvo je, primjerice, jedan od izazova koji tjera na promjenu navika no ne nužno i mijenjanje željenog smjera karijere. Tako je jedna od zajedničkih poruka prvog i drugog panela bila usmjerena vrtićima, sa željom za uvođenjem cjelodnevnog boravka.

Posljednji panel ugostio je prve dame mreža koje podupiru poduzetnice i promiču kuluturu poduzetništva, osobito u obrazovanju. Tako su poruke s trećeg panela poslale Maja Ljubić, pomoćnica ravnateljice SEECEL-a, Alida Perkov, predsjednica BPW-Prvi hrvatski klub Pula i Sofija Šmitran, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG. Cijenjene gošće su naglasile važnost umrežavanja poduzetnica i stvaranja sigurnosne mreže potpora koje si pružaju. Aktivnosti i utjecaj mreža, osobito onih čije je predstavnice ugostila Visoka poslovna škola PAR od nemjerljivog su utjecaja na uspješnost i motivaciju poduzetnica. Sve su se složile da je veza poduzetništva i obrazovanja izuzetno važna za budućnost i za mlade.

Poruka koja je odjeknula sa svih panela unutar događaja Žene bez PARdona jest ta da uspješnost žena ovisi o njima, zatim o tome da jedna drugoj budu potpora, da se aktivno uključe kao akteri u politiku i odlučivanje i da kada ne uspiju – pokušaju ponovo minimalno 40 puta!

SUDIONICI:

1. ŽENE HRVATSKOG BIZNISA I DIPLOMACIJE
Zdenka Lončar, pomoćnica ministra, Uprava za međunarodnu suradnju, investicije i inovacijem Ministarstvo poduzetništva i obrta
Tajana Kesić Šapić, pomoćnica direktora Sektora za industriju, HGK
Nansi Tireli, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, Hrvatski sabor
Jagoda Vukušić, bivša veleposlanica u Kraljevini Norveškoj
2. MLADE PODUZETNICERising stars
Anja Zambelli Čolak, kreativna direktorica ZAMBELLI BRAND DESIGN
Elizabeta Novaković, ACRO Academic Diary
Valinea Vinger, Wood U, Passenger, Winger
Valentina Jonjić, vlasnica trgovine Coco’s place, studentica Visoke poslovne škole PAR
3. MEĐUNARODNE MREŽE ŽENA PODUZETNICA
Maja Ljubić, pomoćnica ravnateljice SEECEL-a
Alida Perkov, predsjednica BPW-Prvi hrvatski klub Pula
Sofija Šmitran, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Komentari

komentara